Usos domèstics de l'aigua

| Tema: Aigua

Una llar eficient pot arribar a gastar 30 litres menys d'aigua al dia

Dutxa

S'ha presentat l'Enquesta sobre aigua i usos en el sector domèstic de l'àrea metropolitana de Barcelona, elaborada per l'IERMB i el Servei de Supervisió de Concessions de l'AMB, que ha determinat que per millorar les polítiques d'estalvi d'aigua cal treballar tant l'eficiència dels habitatges com els hàbits de la població.

La investigació conclou que més de la meitat de les llars són responsables amb l'ús de l'aigua i que només un 40 % dels habitatges són eficients. La dutxa, el vàter i la cuina concentren el principal consum d'aigua diari a la majoria de les llars metropolitanes. Regar jardins i omplir piscines són les activitats que comporten un consum d'aigua més elevat.

Els resultats de l'enquesta també destaquen que un 44 % de la gent no sap quin és el cost de la seva factura de l'aigua.

Resultats globals de l'enquesta

Els resultats de l'Enquesta sobre aigua i usos en el sector domèstic metropolità mostren la importància de la millora de la tecnologia, però també del canvi d'hàbits de la població, per estalviar més aigua a les llars.

Les conclusions de l'estudi afirmen que totes dues línies d'actuació són rellevants. Ho demostra el fet que, per exemple, un habitatge eficient consumeix 14 litres menys d'aigua per dia. I si a més se'n fa un ús responsable, l'estalvi pot arribar fins als 17 litres, és a dir, un total de 30 litres menys.

Un 54 % de llars responsables i un 40 % d'habitatges eficients

L'enquesta evidencia que més de la meitat del total de llars de l'àrea metropolitana són responsables amb l'ús de l'aigua. Això vol dir que, entre altres hàbits, les persones d'una llar responsable sempre o gairebé sempre tanquen l'aixeta mentre es renten les dents i s'ensabonen el cos, buiden mitja cisterna del vàter o no tiren de la cadena cada vegada, i posen la rentadora o el rentaplats només quan són plens.

Pel que fa als habitatges, l'estudi prova que un 40 % són eficients. Aquesta qualificació es dona a les llars que tenen capacitat tècnica d'utilitzar l'aigua de manera eficient per les característiques dels dispositius: rentadora A o superior, majoria d'aixetes amb sistema d'estalvi i vàter amb doble descàrrega, entre d'altres.

Respecte dels hàbits relacionats amb la gestió de les aigües residuals, el 19,2 % llença l'oli de cuina usat a l'aigüera. El 9,2 % reporta que alguna vegada llença tovalloletes humides d'un sol ús o altres productes higiènics al vàter i un 2,3 % ho fa sempre. Aquests indicadors es mesuren per primer cop a l'àmbit metropolità i són molt importants, ja que aquests residus, si estan mal gestionats provoquen embussos que poden malmetre els sistemes de sanejament.

Documentos relacionados
Publicaciones relacionadas
  • Dutxa
    Tema:
    Aigua
    Tipo:
    Divulgativo
    Público:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edición:
    Estudios
    Soporte:
    Electrónico