Boscos del Vallès

logo_BoscosdelVallès
Tema:
Biodiversidad, Boscos, Desarrollo económico, Desarrollo socioeconómico, Medio ambiente, Economía circular, Energia, Naturaleza, Paisage, Salud ambiental, Sostenibilidad
Sector:
Otros temas, Energia, Residus i reciclatge
Tipo:
Entitats
Categoría:
Economia circular
Subcategoría:
Projectes territorials
Teléfono:
Correo electrónico:
Web:

Descripción

Títol de l'acció: Boscos del Vallès

Subtítol: Gestió forestal responsable basada en l'economia circular  i les energies renovables.

Localització: Cerdanyola del Vallès i Terrassa

Resum: Boscos del Vallès és un innovador projecte de gestió forestal sostenible basat en la circularitat i les energies renovables, vinculat amb els objectius de desenvolupament sostenible.
El Vallès Occidental és una comarca essencialment urbana i amb un important teixit industrial. No obstant, el 60% de la superfície és forestal i això la fa especialment vulnerable als incendis.
Les conseqüències dels greus focs de 2003 i les ventades i nevades posteriors han impulsat l'aposta per una gestió forestal sostenible com a eina imprescindible per fer els boscos menys vulnerables al canvi climàtic, disminuint la seva combustibilitat i incrementant la seva resistència.
El projecte Boscos del Vallès neix amb l'objectiu d'estructurar un mercat de compra venda de biomassa forestal a la comarca per aconseguir una bona gestió forestal que protegeixi dels incendis a la vegada que es produeix una dinamització econòmica local del sector forestal i la generació d'energia renovable de proximitat, disminuint les emissions de gasos d'efecte hivernacle, amb impacte en la millora de la qualitat de l'aire.
L'estratègia consisteix en la mobilització de la fusta excedent dels boscos, pagant un preu just al seus propietaris, i amb la generació d'una demanda mitjançant la construcció de calderes de gran consum en equipaments públics, així com una planta per a la fabricació d'estella amb garantia de qualitat, aspecte clau en el control de les emissions en la seva combustió.

Enllaç: www.consellvallesoccidental.cat/accio-climatica-i-sostenibilitat/boscos-del-valles

Any d'inici: 2013

Objectius/Reptes: La finalitat del projecte Boscos del Vallès és doble. D'una banda es vol promoure l'aprofitament de la biomassa forestal per disminuir el risc d'incendis, amb generació d'energia calorífica per abastar diferents equipaments de la comarca amb una energia socialment responsable i creant llocs de treball i teixit productiu. D'altra,  incrementar la gestió responsable basada en l'economia circular i les energies renovables del major nombre de finques i el màxim d'hectàrees possibles per al bon estat de les masses forestals (augment de la resiliència davant de pertorbacions, preservació de la biodiversitat, etc.).
Els objectius concrets que es plantegen són els següents:
  • Actuar directament sobre la disminució de la combustibilitat dels boscos amb treballs de gestió forestal.
  • Completar les infraestructures de prevenció d'incendis.
  • Promoure la instal·lació de calderes i xarxes de calor consumidores de biomassa.
  • Organitzar els circuits de compra-venda de biomassa dels boscos vallesans.
  • Contribuir a la definició de la política general d'ordenació i aprofitament sostenible dels recursos forestals.
  • Dinamitzar els sectors econòmics forestal i de les empreses renovables, amb creació de riquesa i ocupació, amb prioritat per als col·lectius vulnerables.
  • Promoure una energia de proximitat ("km 0"), amb els recursos propis del territori.
  • Contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la qualitat de l'aire.

Descripció/Solució: En el marc d'aquest projecte, entre els anys 2012-2017, s'han creat tres noves infraestructures a la comarca: un centre logístic de biomassa forestal, amb capacitat per emmagatzemar fins a 3.200 tones de fusta de fusta i podent produir fins a 5.400 tones d'estella forestal a l'any, i s'han instal·lat dues calderes de gran consum, una al Consorci Sanitari de Terrassa i una altra a la Universitat Autònoma de Barcelona pel servei d'activitats físiques, que generen una demanda anual de 2.500 tones de biomassa i suposen la mobilització d'aproximadament 3.250 tones de fusta.
Per a la gestió de les instal·lacions, s'ha creat el Servei públic comarcal de biomassa forestal, un sistema jurídic que permet aplicar recursos públics, tant en inversions com en recursos humans, per promoure la valorització de la biomassa dels boscos de la comarca. Es considera el foment de l'energia procedent de biomassa de Km.0 com una actuació d'interès públic.
Des d'aquest Servei també se subministra estella forestal a quatre ajuntaments i a usuaris privats que amb la seva adhesió al Servei contribueixen a l'assoliment dels objectius del projecte.

Resultats: Des de l'abril de 2019, el Centre Logístic de Biomassa ja ha subministrat més de 6.100 tones d'estella provinent de fusta de boscos de la comarca. Això equival al subministrament d'aproximadament 24 GW d'energia tèrmica a equipaments de la comarca, en substitució de combustible fòssil i estalviant l'emissió de prop de 5.000 tones de CO2 a l'atmosfera.
  • Superfície de bosc gestionada: 340 Ha
  • nº d'usuaris del servei: 9
  • Energia subministrada: 18,9 GW
  • Reducció d'emissions de GEH: + 4.000 t CO2
  • Percentatge de fusta de la comarca: 67%
  • Total fusta mobilitzada: 6.790,36 t
  • Total estella subministrada: 4.787,87 tones
Contacte: Natàlia Tierno Segura

Dónde

  • Boscos del Vallès Bellaterra (UAB), 08193, Cerdanyola del Vallès

¿Cómo ir?
Transportes en los alrededores...

Compartir

Agència desenvolupament econòmic" activeplugins="displayfeatures" sendpageview="true">