Reindustrialització del segle XXI

| Tema: Industria

Els polígons d'activitat econòmica, la nova manera de concebre la indústria tradicional

El passat 14 de desembre es va dur a terme a la Cambra de Comerç de Barcelona la jornada "Reflexions sobre la reindustrialització metropolitana al segle XXI" organitzada per l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB i per la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC).

La jornada va servir per parlar i debatre sobre la indústria tradicional i el nou concepte que pren força, com és el dels polígons d'activitat econòmica (PAE), que ja és una important aposta de futur per al desenvolupament industrial metropolità. També es van mostrar i revisar diverses estratègies i estudis metropolitans que fomenten els PAE i, finalment, la convocatòria també va fer possible presentar, davant de més de 90 professionals de diversos àmbits, un treball de l'AMB i la UPIC que analitza les normatives urbanístiques relacionades amb el sector industrial.

Ponències i presentacions

Carles Rodríguez, gerent de la UPIC, va presentar les conclusions de l'anàlisi realitzada mitjançant les comparatives de les normatives urbanístiques dels sectors o àrees de desenvolupament que tenim detectades a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Després, Carles Conill, director de Mobilitat Sostenible de l'AMB, va presentar el projecte Biciempresa, que aposta per l'ús de la bicicleta en els desplaçaments laborals. Posteriorment, Pere Soler, tècnic de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, va mostrar quatre projectes que s'estan desenvolupant des de l'AMB: la proposta d'oficines d'atenció a l'empresa metropolitanes, el programa pilot de retenció i atracció d'inversió empresarial, la primera i segona convocatòria d'ajuts econòmics als PAE, empreses o ajuntaments, i els cercadors web de naus i solars, serveis a empreses i emprenedoria. Soler també va fer menció al futur cercador d'oficines i locals.

La taula rodona

El final de la jornada preveia amb un espai de debat on els participants van exposar algunes conclusions informatives per incorporar nous elements a la reflexió. Xavier Casas, coordinador de programes de desenvolupament econòmic de l'AMB, va encetar-lo amb una exposició sobre les característiques dels PAE metropolitans, l'ocupació del sòl i la necessitat de consolidar i/o repensar determinades activitats econòmiques. Isidre Gavín, director general de CIMALSA, posava en valor a través de l'empresa pública la gestió i suport a l'activitat econòmica i logística de determinades zones i com a element dinamitzador del territori. Neus Olea, responsable del Departament Tècnic i Relacions Externes d'AEBALL, exposava el canvi de model del gestor dels PAE i detallava com haurien d'evolucionar i encarar els reptes d'aquestes figures en un entorn smart. El darrer a prendre la paraula va ser Lluís Travería, responsable d'Infraestructures de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, que va presentar els projectes innovadors per a la millora d'àrees econòmiques i industrials referides a la seva ciutat, algunes amb el suport de l'AMB.

El debat es va enriquir amb les aportacions dels participants i el posterior diàleg.

Documentos relacionados
Estudios relacionados
Dónde
Marker
Auditori de la Cambra de Barcelona