Una base de dades registrarà totes les reunions i trobades dels directius i alts càrrecs de l'AMB amb grups d'interès i lobbies, de manera accessible i en format obert

| Tema: Transparencia

L'aplicació informàtica SERGI donarà informació de les reunions que es mantinguin a través d'un fitxer de dades obertes en un format estructurat i reutilitzable, i facilitarà així la circulació i utilització d'informació pública. La incorporació de les diferents àrees de l'AMB començarà aquest novembre i continuarà durant els primers mesos del 2020.

El Consell Metropolità de l'AMB va aprovar, durant el ple del mes d'octubre i per unanimitat, el cronograma d'implementació de l'aplicació de seguiment de relacions amb grups d'interès (SERGI). Aquesta aplicació permetrà registrar totes les trobades, contactes i reunions que els alts càrrecs i directius de l'AMB mantinguin amb representants de grups d'interès per tal de retre comptes de l'activitat d'influència dels lobbies sobre les polítiques, els serveis i les decisions del govern metropolità. L'objectiu de l'eina és que aquesta informació de caràcter públic sigui accessible de manera ràpida per tota la ciutadania, i se sumi al conjunt de dades disponibles al portal de transparència de l'AMB.

Un cop aprovat el cronograma, s'inicia la fase d'entrada en funcionament de l'aplicació SERGI. La incorporació de les agendes del personal directiu es farà de manera progressiva: començarà el mes de novembre del 2019 per les àrees de gestió, que són les que tenen menys directius adscrits, i s'acabarà el gener del 2020 amb les àrees que compten amb més directius. La implementació de l'aplicació SERGI per als directius de les entitats vinculades queda per a una fase posterior.

A partir de la informació que els alts càrrecs i directius de l'AMB introdueixin a l'aplicació SERGI, l'Agència de Transparència informarà de les reunions que es mantinguin amb grups d'interès mitjançant un fitxer de dades obertes en format estructurat i reutilitzable, que seguirà la mateixa estructura de dades que el fitxer de relacions dels alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya amb grups d'interès. Això permetrà que la ciutadania i els mitjans de comunicació puguin agregar les diverses dades i analitzar globalment l'acció de lobby que duen a terme els diferents grups d'interès davant les administracions públiques de Catalunya.

L'aprovació del calendari d'implementació de l'aplicació SERGI és el darrer pas del procés d'introducció a l'AMB del sistema de control, fiscalització i publicació de les relacions amb grups d'interès. Aquest procés va començar el febrer del 2017 quan l'AMB es va adherir al Registre de Grups d'Interès de Catalunya.  Posteriorment, el maig del 2018, es va aprovar la instrucció per al seguiment, la fiscalització i el control de les relacions amb grups d'interès i l'abril del 2019 es va facultar l'Agència de Transparència i el Servei TIC perquè implantessin de manera progressiva i en un període de sis mesos l'aplicació SERGI a tots els alts càrrecs i personal directiu de l'AMB i de les entitats vinculades als quals els és d'aplicació el Codi ètic i de conducta.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados