Un estudi conclou que l'FP esdevindrà clau davant la demanda creixent de treballadors qualificats en la indústria metropolitana

| Tema: Formación profesional

La Fundació BCN Formació Professional i l'AMB han presentat aquest dimarts al Palau Macaya l'estudi sobre la indústria química com un dels sectors econòmics emergents a la regió metropolitana de Barcelona (RMB). L'obertura de l'acte ha anat a càrrec de Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Miquel Ángel Essomba, comissionat d'Educació, Infància i Joventut de l'Ajuntament de Barcelona, i Pere Fàbregas, vicepresident de la Fundació BCN Formació Professional.

Presentació de l'estudi al Palau Macaya

Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha destacat que l'AMB està potenciant la formació professional des d'una perspectiva de gènere amb l'objectiu d'incorporar la dona en el sector industrial.

També ha afegit que l'AMB té el compromís d'enfortir i prestigiar la formació professional perquè és imprescindible per al territori i el desenvolupament del teixit productiu, així com per a les persones i la millora de la seva ocupabilitat. 

L'estudi assenyala els principals reptes i característiques de la relació entre el món formatiu i productiu, i detalla mesures encaminades a potenciar una FP adaptada als nous contextos del sector. La formació professional es convertirà en un factor estratègic de la indústria en general i del sector químic en particular.

El relleu generacional del sector, la carrera tecnològica, la irrupció de la indústria 4.0 i les perspectives de creixement provocaran un fort augment de demanda de professionals qualificats. Aquest fet només es podrà resoldre amb una formació professional que tingui en compte aquestes tendències, i amb una col·laboració directa entre empreses, centres formatius i administracions.

Davant d'aquesta radiografia i aquestes previsions del sector, les principals recomanacions de l'estudi són:

  • Impulsar processos de clusterització de diferents territoris.
  • Potenciar mesures flexibilitzadores del currículum.
  • Fomentar l'FP entre empreses i centres del sector.
  • Generar mecanismes per compartir recursos formatius.
  • Millorar l'actualització i la formació del professorat.
La Fundació BCN Formació Professional està ampliant el seu àmbit d'actuació a tota la metròpolis de Barcelona amb dos eixos singulars: el suport a la innovació i la internacionalització de la formació professional

Formació professional a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

L'Àrea Metropolitana de Barcelona té un paper central en la indústria de la RMB, que es basa en la concentració de gran part de l'ocupació i en l'acumulació significativa d'empreses (el 67,8% d'empreses de la RMB).

La formació professional es troba a 25 dels 36 municipis de l'àrea metropolitana, on s'han matriculat fins a 73.428 persones aquest curs 2017-2018. Aquesta xifra representa el 51% del total de Catalunya.

L'oferta metropolitana és de 22 famílies professionals diferents que aglutinen un total de 144 títols: 86 de grau mitjà i 86 de grau superior. Sanitat, serveis socioculturals, informàtica i comunicacions són els sectors amb més demanda.

La indústria, el sector químic i l'alimentari tenen un pes important en l'activitat econòmica del territori, però l'oferta d'FP és limitada i la demanda és baixa.

Cal destacar que s'observa la feminització d'algunes famílies professionals, com imatge i atenció a les persones, mentre que en altres sectors, com la indústria, hi ha poca presència de dones.

El valor afegit de la formació professional és la ràpida inserció al mercat laboral: 6 de cada 10 titulats en FP troben feina durant els primers 9 mesos. Precisament, les titulacions relacionades amb la indústria 4.0 (electrònica, fabricació mecànica, telecomunicacions...) afavoreixen una inserció laboral gairebé immediata, amb bones condicions laborals i salarials.

Documentos relacionados