Segona convocatòria d'ajuts a l'economia social amb un pressupost de 100.000 €

| Tema: Economia social

El passat 26 d'octubre, el Consell Metropolità va aprovar la segona convocatòria de la línia d'ajuts a noves activitats econòmiques i projectes en l'àmbit de l'economia cooperativa, social i solidària (ECSS), dotada amb 100.000 euros i amb un màxim de 6.000 euros per a cada projecte.

Parc Agrari

L'objectiu d'aquests ajuts és donar suport a la creació de noves activitats econòmiques i nous projectes en l'àmbit de l'economia social, la intercooperació i les economies comunitàries, així com impulsar la innovació i la competitivitat dels agents econòmics de l'ECSS. D'aquesta manera, els ajuts de l'AMB pretenen afavorir l'expansió d'unes pràctiques econòmiques que incideixin especialment en la dinamització econòmica dels actius personals, culturals i comunitaris existents al territori.

Aquestes subvencions s'adrecen a projectes de persones que tenen dificultats per trobar finançament per les vies convencionals, i que alhora potencien activitats econòmiques que tenen com a objectiu fer front a reptes i necessitats dels habitants del territori metropolità.

La principal novetat que incorporen les bases d'aquesta segona convocatòria és l'ampliació dels criteris valoratius. Es valorarà la viabilitat tècnica i econòmica, l'aplicabilitat de solucions d'economia verda i circular i el grau d'innovació dels projectes. A més, en aquesta segona convocatòria es posa un límit màxim de 6 subvencions de projectes per a cada municipi metropolità.

En aquest sentit, Montserrat Ballarín, vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha destacat que "aquests ajuts volen impulsar unes pràctiques econòmiques de base solidària que contribueixen a reforçar la societat metropolitana i a igualar el suport públic de què disposen aquests projectes en els diferents municipis metropolitans. Aquest fet implica, a més d'una política de desenvolupament socioeconòmic, una acció de reequilibri territorial".

Es preveu que abans de finals d'any es publiquin les noves bases reguladores i a principis de l'any 2020 s'obri la segona convocatòria dels ajuts.

Aquesta convocatòria, amb les noves bases, és conseqüència dels bons resultats assolits a l'edició del 2019 i de la voluntat de continuar treballant en el foment de l'economia cooperativa social i solidària, tal com recollirà el nou Pla d'actuació metropolità.

Resultats assolits 1a convocatòria ECSS

El Consell Metropolità va aprovar la primera convocatòria el passat 30 d'octubre del 2018, i les bases es van publicar l'1 de febrer del 2019.
 
Es van rebre 78 sol·licituds de projectes procedents de 13 municipis metropolitans i es van donar 18 ajuts, amb un màxim de 6.000 euros per iniciativa. Les entitats candidates van ser cooperatives, associacions amb activitat econòmica, projectes d'emprenedoria col·lectiva, fundacions i empreses d'inserció.

Els projectes finançats més rellevants van orientar la seva activitat a l'impuls d'estratègies d'economia circular, la producció i distribució agroalimentària, el suport a col·lectius de risc, l'educació i les indústries creatives. Alternative Solucions, el Centre de Promoció Social Francesc Palau i l'Eix Social són tres exemples d'entitats beneficiades de la primera convocatòria.

• Alternative Solucions: associació de mediadors de conflictes de Barcelona que ara està en procés d'esdevenir una cooperativa. Com a element innovador, s'ha especialitzat en mediació empresarial com a estratègia de millora competitiva de les organitzacions.
• Centre de Promoció Social Francesc Palau: entitat del Prat de Llobregat especialitzada en la creació de projectes emprenedors per a dones amb dificultats d'inserció laboral.
• Eix Social: entitat sense ànim de lucre de Cervelló que treballa en el foment del consum responsable, la promoció de l'agricultura agroecològica, el cooperativisme i els circuits curts agroalimentaris.

Documentos relacionados