Nou paquet de mesures per promocionar l'ús de la bicicleta i ampliar la xarxa ciclable metropolitana

| Tema: Movilidad y transporte

L'organisme metropolità invertirà 2 milions d'euros per subvencionar la construcció de nous carrils bici als municipis metropolitans. El proper mes de febrer l'AMB obrirà una nova convocatòria de subvencions de 250 € per a particulars per a l'adquisició de 1.000 noves bicicletes elèctriques.

Arran de la preocupació metropolitana per la contaminació atmosfèrica provocada per la mobilitat privada i pública, ahir dijous l'AMB va presentar als 36 alcaldes i regidors de mobilitat dels municipis metropolitans un nou paquet de mesures i accions per seguir impulsant i promocionant l'ús de la bicicleta entre els ciutadans de la metròpolis. "El trànsit, en ocasions, és el responsable de fins al 80% de la contaminació atmosfèrica les ciutats. Ara presentem tot un seguit d'accions amb l'objectiu de rebaixar en un 50% el nivell de contaminació atmosfèrica l'any 2020, i la bicicleta és un més dels eixos per aconseguir-ho", va explicar, durant la presentació de la jornada, el vicepresident de Mobilitat i Transport, Antonio Poveda.

Actualment, l'ús de la bicicleta a la metròpolis continua sent baix, tot i que ha anat augmentant notablement els darrers anys. Al voltant de l'1,5% de tots els desplaçaments que es realitzen diàriament a l'àrea metropolitana es fan amb bicicleta. "Volem assolir el compromís de doblar aquesta xifra el 2019 i arribar, com a mínim, al 3-4%", va assenyalar Antonio Poveda, que a finals del 2015 va ser escollit president de la Red de Ciudades por la Bicicleta.

Entre les noves mesures, l'AMB aprovarà el proper dimarts una partida de dos milions d'euros per donar suport als ajuntaments per construir i desenvolupar nous carrils bici durant els anys 2016 i 2017 als diferents municipis metropolitans. A banda, l'AMB elaborarà, a petició de cada consistori i amb els equips tècnics d'Espai Públic i Obres de l'organisme metropolità, el projecte de cada intervenció, fet que estalviarà costos als consistoris.

Cada municipi podrà presentar un màxim de dues sol·licituds per ser subvencionades. L'AMB finançarà fins al 50% de l'import, amb un màxim de 200.000 euros per municipi. L'organisme metropolità espera construir, al llarg dels quatre anys vinents, 100 km de carril bici als 35 municipis metropolitans, a banda dels 200 km que ja té previst realitzar Barcelona. Aquests 300 km nous, que ajudaran a cosir i fer més contínua la xarxa, se sumaran als actuals 1.500 km de vies ciclables de què ja disposa actualment la metròpolis.

Subvencions de 250 € per a la compra de bicicletes elèctriques

En aquest context, l'AMB també ha presentat la nova campanya de subvencions de 250 € per a l'adquisició de 1.000 noves bicicletes elèctriques per als ciutadans metropolitans. Aquesta, que esdevé la tercera convocatòria, rebrà el tret de sortida el proper mes de febrer. "Sumant el Plan Movea del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, que també dóna una subvenció de 200 €, el ciutadà es podrà estalviar 450 € en comprar una bicicleta elèctrica", explica el vicepresident de Mobilitat i Transport, que recorda l'èxit de les dues campanyes anteriors del 2014 i 2015. 

L'AMB també està tramitant una nova cessió de 140 bicicletes elèctriques per a l'ús dels serveis municipals dels ajuntaments. Els lliuraments es realitzaran al llarg d'aquesta primavera. 

Noves ordenances de l'ús de la bicicleta

Paral·lelament, l'AMB, arran de la diagnosi del futur Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU), ha preparat un model d'ordenances municipals sobre l'ús de la bicicleta, amb l'objectiu d'unificar criteris i normatives als 36 municipis metropolitans. "Aquestes noves ordenances hauran de ser ara integrades individualment per cada ajuntament", recorda Antonio Poveda.

Finalment, durant l'acte d'ahir també es va presentar la creació la Direcció de Serveis de Mobilitat Sostenible de l'AMB, un grup de treball específic que serà l'encarregat de liderar aquests projectes, i es va presentar la participació de l'AMB en el primer Saló Bici&Go, que se celebrarà els dies 4, 5 i 6 de març a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat. 

Documentos relacionados