L'exposició "Metròpolis de Ciutats" aterra a Ca l'Alier de Barcelona

| Tema: Urbanismo

Aquest dijous s'ha inaugurat l'exposició "Metròpolis de ciutats: repensar l'urbanisme metropolità" a Ca l'Alier de Barcelona. Es tracta d'una mostra interactiva i visual que pretén explicar al públic general de manera didàctica i pedagògica els continguts que han de quedar reflectits en el document de base del Pla director urbanístic metropolità (PDU). Aquests continguts defineixen una nova mirada de l'urbanisme metropolità i són el resultat dels debats i aportacions de més de 400 experts coordinats per l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

El tret de sortida d'aquesta mostra l'han fet Janet Sanz, tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresidenta de Planificació Estratègica de l'AMB; i Ramon Torra, gerent de l'AMB.
Per una banda, Janet Sanz ha posat en relleu la utilitat d'aquesta mostra perquè pretén canviar l'urbanisme i oferir noves eines per afrontar reptes. "El que passa a Barcelona influeix sobre allò que succeeix al Besòs i a l'Ordal", ha afirmat. També ha posat en valor el Pla director urbanístic (PDU) perquè "és l'urbanisme que tenim i el què vindrà". 
Per altra banda, Ramon Torra ha ressaltat la importància de l'exposició per obrir l'urbanisme des d'un sector molt professional cap a capes més àmplies de la població i així fer arribar el coneixement d'un instrument que servirà per afrontar molts reptes.

Barcelona és el segon municipi d'itinerància d'aquesta mostra, que es va inaugurar el passat dijous 7 de febrer al Citilab de Cornellà. A Ca l'Alier hi serà fins al 19 de març, mentre que a Viladecans hi arribarà a partir del 27 de març. La previsió futura és que vagi recorrent diferents municipis metropolitans en els pròxims mesos, que encara estan pendents de determinar.


Què hi podrà trobar el visitant?

L'exposició s'estructura en tres parts. La primera es materialitza en un audiovisual que mostra la realitat actual de l'àrea metropolitana de Barcelona i evidencia el canvi de paradigma metropolità, encaminat cap a un nou model de ciutat.
En el bloc central s'hi exposen els reptes urbanístics que es volen assolir des de diferents àmbits temàtics com són el metabolisme urbà, la infraestructura verda, la mobilitat sostenible, les àrees d'innovació i centralitat, les àrees d'activitat econòmica i els teixits residencials. Aquests conceptes tècnics es mostren a partir d'un conjunt de sis cartografies interactives acompanyades de dibuixos explicatius que il·lustren les idees més rellevants.


El visitant també podrà trobar-hi "el mur de directrius": un panell interactiu amb diferents cubs mòbils que exemplifiquen les directrius urbanístiques plantejades en el procés de redacció del PDU, com ara la millora de la integració de les infraestructures o el reequilibri del teixit residencial a través de polítiques d'habitatge que ajudin a minimitzar les desigualtats socials.

La part final és una galeria virtual on s'exposen els projectes metropolitans realitzats en els darrers anys a diferents escales: la metropolitana, la supramunicipal i la local. El conjunt d'aquests projectes estan interrelacionats i són els que acaben conformant la Metròpolis de ciutats.

Visites guiades a demanda

La novetat més destacada d'aquesta exposició és la voluntat d'interactuar de forma directa amb el públic interessat, de tal manera que s'ha obert la possibilitat que la gent pugui concertar visites a demanda amb l'equip tècnic d'aquesta exposició. Per fer-ho, cal enviar un correu electrònic fent aquesta petició a agutierrez@amb.cat o mperezf@amb.cat.


L'exposició a les xarxes socials

A banda de les visites guiades a demanda, es vol impulsar l'ús de les xarxes socials per part dels visitants amb dos objectius principals: aprofitar aquests canals digitals per potenciar-ne la difusió i la transmissió de coneixement, i fer partícips els visitants del contingut de l'exposició.

Els visitants podran fer publicacions amb les etiquetes #PDUMetropolis i #CalAlier com a particulars d'aquesta segona itinerància, i dues que són més genèriques: #MetropolisBarcelona i #AMB.
 

Documentos relacionados