L'AMB instal·la els senyals de trànsit definitius a la ZBE Rondes BCN, que entra en vigor de manera permanent l'1 de gener del 2020 i que restringirà la circulació dels vehicles més contaminants

| Tema: Sostenibilidad

S'estan instal·lant prop de 40 senyals a les sortides de les rondes cap a l'interior de la ZBE (ja que la circulació per les rondes sí que està permesa a tots els vehicles). També s'està instal·lant més d'un centenar de senyals als nuclis urbans dels cinc municipis metropolitans afectats per la restricció. L'AMB considera que el transport públic metropolità pot registrar aproximadament un increment del 5 % de viatgers, que seran absorbits sense dificultats per una xarxa que s'ha beneficiat de diverses millores en els darrers temps. La web zbe.barcelona, d'informació per a tota la ciutadania i de registre metropolità, està tenint més de 20.000 visites setmanals i 8.000 consultes al cercador de matrícules. A banda, ja s'han registrat prop de 3.000 vehicles als quals no correspon cap distintiu ambiental de la DGT per poder sol·licitar les autoritzacions corresponents.

Durant aquests darrers dies de l'any, l'AMB està coordinant, amb els cinc ajuntaments metropolitans implicats, la instal·lació dels senyals de trànsit definitius de la zona de baixes emissions de les rondes de Barcelona (ZBE Rondes BCN). Aquests senyals indiquen als conductors les restriccions de circulació que hi haurà per als vehicles més contaminants a partir de l'1 de gener 2020, de manera permanent, de dilluns a divendres laborables, de 7.00 a 20 h, dins de la ZBE Rondes BCN.

Aquest matí, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, ha participat en la instal·lació i desplegament d'un d'aquests senyals. Concretament, el situat al ramal de la sortida 14 Besòs de la ronda de Dalt, al municipi de l'Hospitalet de Llobregat. Fins ara, en l'àmbit de la ZBE Rondes BCN estaven instal·lats els senyals de trànsit de de restricció en cas d'episodi de contaminació, de caràcter temporal per a episodis concrets per NO2, que ara s'estan substituint pels nous, de caràcter permanent.

En total, s'estan instal·lant prop de 40 senyals als accessos i sortides de les rondes, ja que la zona de restricció és la que queda a l'interior del recorregut, però per les rondes hi poden circular tots els vehicles. També s'està instal·lant un centenar de senyals més dins els nuclis urbans dels cinc municipis metropolitans.  

Es recorda que la ZBE Rondes BCN inclou Barcelona (excepte la Zona Franca industrial i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), Sant Adrià de Besòs i l'Hospitalet de Llobregat, i part d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

Afectacions al transport públic metropolità

L'entrada en vigor de la ZBE Rondes de Barcelona pot arribar a afectar progressivament a uns 110.000 vehicles, dels quals es considera que una part significativa canviaran d'hàbits i en concret passaran a utilitzar el transport públic esglaonadament. L'AMB ha calculat que el transport públic metropolità pot arribar a rebre més de 130.000 viatgers diaris provinents d'antics usuaris del vehicle privat, fet que suposa un increment aproximat del 5 % sobre els viatgers actuals.

L'AMB considera que el transport públic metropolità està suficientment preparat per absorbir aquesta nova demanda. En concret, les actuacions realitzades en els darrers mesos ho avalen: creixement de la xarxa de metro, implantació completa de la nova xarxa de bus ortogonal de Barcelona, noves línies d'altes prestacions de l'AMB (Metrobús i Bus Exprés) i reforç del Nitbus. Tot i això, se'n farà un seguiment acurat en els propers mesos per tal de reforçar els serveis que puguin registrar possibles aglomeracions puntuals.

Vehicles afectats i moratòria d'un any

L'AMB recorda que la mesura afecta els vehicles més contaminants, és a dir, aquells que no els correspon distintiu ambiental de la DGT. Per a les furgonetes, autobusos, autocars i camions, s'ha establert una moratòria d'un any.

També hi ha un any de moratòria per a les persones amb uns ingressos individuals inferiors a l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) més un 10 %, que acreditin que utilitzen el vehicle sense distintiu de la DGT com a instrument indispensable per desenvolupar l'activitat professional.

Informació i registre al web zbe.barcelona

L'AMB recorda el web zbe.barcelona d'informació i del Registre metropolità. Darrerament, aquest està rebent cada setmana més de 20.000 visites i més de 8.000 consultes al cercador de matrícules. A banda d'oferir tota la informació sobre la ZBE Rondes BCN, és la plataforma tecnològica on els ciutadans que no els correspon etiqueta ambiental de la DGT i els estrangers s'han d'inscriure i on, posteriorment, podran sol·licitar i tramitar les seves autoritzacions per poder accedir i circular dins la ZBE Rondes BCN. A data d'avui, ja s'han registrat prop de 3.000 vehicles sense distintiu ambiental.

Paral·lelament, a la web zbe.barcelona, l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona han establert dues vies més per gestionar l'alta al registre: de manera presencial a la seu de l'AMB, a les OAC de diversos municipis metropolitans, i per correu postal.

Presencialment, la gestió es pot fer a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) de l'AMB a la Zona Franca (C/62, núm. 16-18). Aquesta seu també serveix de punt d'informació. L'horari és de dilluns a divendres laborables de 9 a 14 hores, a partir del dia 16 de desembre.

Finalment, per fer la gestió per correu postal, cal omplir la sol·licitud del web zbe.barcelona, imprimir-ne una còpia i enviar-la per correu postal a:

Registre d'autoritzacions ZBE
Àrea Metropolitana de Barcelona
C/62, núm. 16-18, Zona Franca

D'altra banda, també s'han habilitat telèfons d'atenció: 930 333 555 (AMB Informació), que ja ha atès prop de 3.000 trucades, i el 010. 

Documentos relacionados