L'AMB, que coordina i gestiona la ZBE Rondes de Barcelona, fa balanç del primer dia laborable en què la mesura anticontaminació ha estat aplicada

| Tema: Movilidad sostenible

Segons dades de l'AMB, es disparen les consultes al web zbe.barcelona. Més de 10.000 usuaris van accedir ahir dijous al web, i la setamana passada hi va haver 45.000 usuaris. Fins ahir dijous, 5.034 usuaris amb vehicles contaminants s'havien inscrit al registre metropolità d'excepcions i autoritzacions, creat i gestionat per l'AMB. L'AMB ha presentat la sala de control de la ZBE Rondes de Barcelona. Ubicada a AMB Informació, és on van a parar totes les dades de la plataforma i les càmeres. Els darrers mesos del 2019, que han precedit a la posada en funcionament de la ZBE de manera permanent de dilluns a divendres de 7 a 20 h, han incrementat les peticions de la T-verda metropolitana, que ha passat de les 200 mensuals a les 350. Finalitza amb èxit la instal·lació de tos els senyals viaris de la ZBE, amb més d'un centenar d'indicadors entre els voltants de les rondes i els 5 municipis metropolitans que la integren, i es desplega l'atenció presencial a les OAC.

Segons les darreres dades actualitzades a dia 3 de gener de 2020, per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), administració supramunicipal que coordina i gestiona la ZBE Rondes de Barcelona i el Registre metropolità d'excepcions i autoritzacions, dijous 2 de gener de 2020, es van disparar les consulteszbe.barcelona. Més de 10.000 usuaris van accedir ahir al web amb una permanència de 2 minuts de mitjana. Amb aquesta nova xifra, l'acumulat total de la darrera setmana creix notablement fins als 45.000 usuaris.

També s'han disparat les consultes a l'eina de consulta de l'etiqueta ambiental de la DGT per matrícula que integra el web de la ZBE. Tan sols el dia 2, aquest va rebre 6.000 comprovacions i consultes. Amb aquesta xifra, se superen les 18.000 consultes setmanals. Des de l'AMB es recorda que aquesta és l'única eina que permet conèixer, a més de l'etiqueta ambiental que correspon al vehicle en qüestió, si el vehicle és objecte de moratòria o no. En aquest cas, és especialment útil per als vehicles mixtos o furgonetes.

D'altra banda, fins al dijous dia 2 de gener, 5.034 propietaris de vehicles contaminants, sense etiqueta ambiental de la DGT, s'han inscrit al registre metropolità d'excepcions i autoritzacions. Aquest registre s'ha fet per poder sol·licitar, en la majoria dels casos, autoritzacions d'un dia (3.909 registres) i per als vehicles personals de mobilitat reduïda (VPMR) (1.090 registres). La resta de peticions són per a vehicles de servei.

"Tot i que en aquestes dates especials entre cap d'any i Reis és massa aviat per fer comparatives i veure la reducció real de circulació de vehicles contaminants, podem dir que, amb la implantació de la ZBE Rondes de Barcelona, una de les zones de baixes emissions més grans d'Europa, hem fet un pas històric per lluitar fermament contra la contaminació atmosfèrica", ha exposat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda. De cara a les comparatives, també ha recordat que fins l'1 d'abril de 2020 no hi haurà sancions, i que això pot ser un factor clau a l'hora d'ajustar les dades.

"La contaminació és un repte sense colors polítics. No és un tema de partits d'esquerres ni de dretes. La comunitat científica corrobora contínuament el problema de salut real que suposa. En l'àmbit polític, hi ha d'haver un gran consens vers aquest tema, és estratègic", ha afegit Poveda, que assegura que aquest tornarà a ser un tema clau en aquest nou mandat de l'AMB i valora positivament la repercussió que està tenint la campanya informativa de la ZBE Rondes de Barcelona.

L'AMB també ha presentat la sala de control de la ZBE Rondes de Barcelona, on van a parar totes les dades de la plataforma tecnològica i de les càmeres. Ciutats europees com Londres ja disposen d'instal·lacions de control i coordinació similars. Concretament, aquest punt de control està ubicat a les oficines d'AMB Informació, l'empresa pública de l'AMB d'atenció al ciutadà. Per exemple, aquí s'analitzen de forma sincrònica els tipus de vehicles que circulen per la ZBE Rondes BCN en funció del distintiu ambiental de la DGT o en funció de com els afecta la mesura (si estan afectats o no, o si tenen moratòria).

Atenció al ciutadà i consultes

Des del 14 de novembre de 2019 i fins dijous 2 de gener de 2020, l'AMB ha atès 4.114 trucades. Concretament, els darrers dies el telèfon de referència d'AMB Informació (930 333 555) està atenent gairebé 300 trucades diàries.

També s'està desplegant amb èxit l'atenció presencial a través de les Oficines d'Atenció al Ciutadà (OAC). Presencialment l'atenció es pot fer a l'OAC metropolitana de l'AMB a la Zona Franca i a diverses OAC dels municipis metropolitans (Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Tiana, Cerdanyola del Vallès, la Palma de Cervelló, Sant Cugat del Vallés). En els propers dies, també arribarà a les OAC de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. També està previst informar l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, entre d'altres.

Fi de la instal·lació de la senyalització viària i expansió de les càmeres

Des de l'AMB, s'informa que dijous 2 de gener de 2020, es va finalitzar amb èxit la instal·lació dels senyals de trànsit definitius a les sortides de les rondes amb accés a la ZBE (recordem que per les mateixes Rondes tots els cotxes hi poden circular lliurement) i als nuclis urbans dels cinc municipis metropolitans que integren la ZBE Rondes de Barcelona.

En total, s'han instal·lat més d'un centenar de senyals: prop de 40 senyals a les rondes i més de 60 al municipis metropolitans que integren la ZBE Rondes de BCN. Aquests senyals indiquen als conductors les restriccions de circulació que hi ha per als vehicles més contaminants des de l'1 de gener 2020, de forma permanent, de dilluns a divendres laborables, de 7.00 a 20.00 h, en l'àmbit de la ZBE Rondes de Barcelona.

Actualment, ja estan en funcionament la plataforma metropolitana de control de la ZBE Rondes de Barcelona, amb un total de 56 càmeres fixes (36 a Barcelona ciutat i 20 als altres 4 municipis metropolitans) i un vehicle amb càmeres instal·lades (SCAI). En el propers dies es s'aniran instal·lant progressivament la resta de càmeres a cada municipi, fins a arribar a les 120 càmeres previstes. Aquestes, seran capaces de capturar més d'1,5 milions de vehicles al dia.

Creixen les peticions de la T-verda a finals de l'any 2019

L'AMB recorda que, des de l'1 d'octubre del 2017 i fins el 23 de desembre del 2019, l'administració metropolitana ha tramitat 5.969 targetes T-verda metropolitana. Aquest títol, que es lliura sense cost a condició de desballestar un vehicle contaminant (que no li correspon etiqueta ambiental de la DGT), permet utilitzar de manera il·limitada i gratuïta els serveis de transport públic.

Segons les darreres anàlisis, en els dos últims mesos de l'any 2019, que han precedit la posada en marxa de la ZBE Rondes de Barcelona, han incrementat les xifres de peticions d'aquest títol ambiental. Si bé fins a l'octubre de 2019 es gestionava una mitjana de 200 títols mensuals, al novembre i al desembre de 2019 aquesta xifra ha crescut fins a arribar a les 350 targetes T-verda metropolitanes al mes.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Dónde
Marker
AMB Informació Via Laietana, 33, 08003, Barcelona