L'AMB, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya llancen una campanya informativa sobre la ZBE Rondes de Barcelona, que entra en vigor de manera permanent l'1 de gener i que restringirà la circulació als vehicles més contaminants

| Tema: Movilidad sostenible

La primera fase de la campanya multimèdia estarà activa fins al 31 de desembre de 2019 i tindrà una segona fase de gener a març de 2020. A banda dels múltiples suports publicitaris i accions especials, ofereix diverses vies d'informació i registre, per facilitar les gestions a tota la població. Avui s'activa la web zbe.barcelona, amb tota la informació per acompanyar la ciutadania en la incorporació d'aquesta mesura en els seus desplaçaments diaris. La web inclou la nova plataforma en línia de registre de vehicles contaminants adreçada als titulars de vehicles que no els correspon distintiu ambiental de la DGT i a tots els vehicles estrangers, que podran sol·licitar les autoritzacions corresponents. El registre també es podrà fer presencialment a l'OAC de l'AMB de la Zona Franca i per correu postal. També s'han habilitat dos telèfons d'informació al ciutadà, el 930 333 555, d'AMB Informació, i el 010.

Avui divendres, 15 de novembre, l'AMB, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han donat el tret de sortida a la campanya informativa sobre la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona (ZBE Rondes de Barcelona), amb l'objectiu d'informar i recordar a la ciutadania en general, i als usuaris de vehicles privats en particular, l'entrada en vigor, l'1 de gener de 2020, de les restriccions d'accés i circulació a la ZBE Rondes de Barcelona per als vehicles més contaminants, sense distintiu ambiental de la DGT, i les alternatives de què disposen. La campanya també compta amb la participació dels altres municipis metropolitans que integren la ZBE Rondes de Barcelona.

La ZBE Rondes de Barcelona s'activarà de forma permanent, de dilluns a divendres laborables de 7 a 20 h, a partir de l'1 de gener de 2020. Per a les furgonetes, autobusos, autocars i camions, s'ha establert una moratòria d'un any. Recordem que la ZBE Rondes de Barcelona inclou Barcelona (excepte la Zona Franca industrial i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), Sant Adrià de Besòs i l'Hospitalet de Llobregat, i part d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

"Segons la darrera enquesta de GESOP realitzada per a l'AMB, aquest passat estiu, tres de cada quatre ciutadans han sentit a parlar de les restriccions a la ZBE Rondes BCN i set de cada deu valoren positivament aquesta mesura", ha explicat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, que valora positivament aquestes dades de repercussió i acceptació. "Demostren que les nostres mesures estan arribant a la ciutadania, i que aquesta és conscient dels problemes de salut pública que suposa la qualitat de l'aire que tenim", ha afegit, tot recordant que encara hi ha força camí per recórrer, i reconeixent que des de les administracions encara hi ha deures pendents. "Tal com ens han demostrat altres ciutats europees que jan tenen zones de baixes emissions i van per davant nostre, la comunicació i informació és essencial per aconseguir-ho", ha exposat Poveda.

"Posarem tots els esforços per informar la ciutadania, perquè la ZBE és una mesura que no es pot esperar. Es tracta de la nostra salut, en especial la de les persones més vulnerables. La contaminació afecta la qualitat de vida dels veïns i les veïnes de les nostres ciutats i, per tant, necessitem aquestes mesures efectives per fer-hi front. Cal que la ZBE impliqui un canvi d'hàbits de la ciutadania en la seva manera de moure's per les ciutats, i per això és tan important informarse'n abans d'agafar el cotxe o la moto", ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia.

El conseller Damià Calvet, ha ressaltat que "la feina per aconseguir una millor qualitat de l'aire, que es materialitzarà amb projectes com la de la Zona de baixes emissions, ve de lluny i per això els darrers anys hi ha hagut avenços significatius en la qualitat de l'aire però queda feina per fer".  El conseller recorda que "des de fa dos anys teníem previstes restriccions de trànsit en cas d'episodi NOx, però no s'han hagut d'activar perquè durant aquest temps no hem tingut episodis d'aquest tipus". D'altra banda, Calvet especifica que "des de fa temps estem fent accions sobre les activitats econòmiques per a la millora de la qualitat de l'aire i hem obtingut resultats, però per a seguir reduint emissions de forma significativa només ens queda la via del trànsit i per això ara les restriccions passaran a ser permanents en la zona de baixes emissions que entrarà en funcionament l'any vinent". Una mesura que el Govern "vol ampliar a la resta de ciutats grans de Catalunya" especifica Calvet.

Campanya informativa

La campanya informativa que avui s'ha engegat estarà activa en una primera onada entre mitjans de novembre fins el 31 de desembre de 2019. I s'iniciarà una segona fase, de gener a març del 2020.

Els principals canals de difusió de la campanya multimèdia són a l'espai públic i als entorns urbans de circulació de vehicles, ja sigui en mobiliari exterior (banderoles, opis), en el transport públic (autobusos, Metro, FGC, TRAM i Rodalies) o en tanques publicitàries als accessos de la ciutat (estàtiques i leds). També arribarà amb força a la televisió, amb  espots de 30 segons i recordatoris més breus, a la ràdio, amb falques de 20 segons en ràdios generalistes i locals, i a la premsa. Tot això va complementat d'una àmplia estratègia en línia, que inclou bàners, displays i vídeos pre-roll.

També s'ha editat un tríptic informatiu que estarà disponible als ajuntaments, als equipaments municipals i les OAC, en dependències de la DGT, operadors de transport i centres de salut i hospitals. A la ciutat de Barcelona, també es farà un desplegament informatiu amb cartelleria als barris i hi haurà dues onades d'informadors al carrer en punts clau de concentració de vehicles i motos, durant les fires de Nadal i en diferents esdeveniments a la ciutat. També es faran sessions informatives específiques als 10 districtes de la ciutat.

A banda d'informar sobre els vehicles afectats i la restricció, un dels objectius que persegueix aquesta nova campanya de l'AMB, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya és facilitar i recordar als usuaris dels vehicles sense distintiu ambiental informació d'acompanyament i alternatives de transport en les seves rutes i desplaçaments diaris, en cas que els afecti la restricció, i oferir diferents canals d'informació i resoldre tants dubtes com sigui possible.

Accions especials

Paral·lelament, també es duran a terme accions especials, per arribar al màxim de població possible. Una part va adreçada als conductors de vehicles. La primera, són els corners que s'instal·laran a estacions d'ITV, amb cartells, roll-ups i fullets. La segona acció serà als peatges de les autopistes, on es donarà un fullet informatiu, i a les àrees de servei de carretera, on hi haurà cartells informatius. D'altra banda, també sortirà als panells de missatges variables de les carreteres gestionats pel Servei Català de Trànsit.

En l'àmbit de la salut, i per arribar als col·lectius més vulnerables, la campanya s'estendrà també als centres de salut públic de la Generalitat de Catalunya. Aquesta acció, inclourà, a banda dels cartells i fullets, un vídeo informatiu.

De cara als turistes i visitants, s'informarà sobre la ZBE a les fires de turisme i als allotjaments turístics i també es farà arribar aquesta informació a través de d'enviaments per correu electrònic específics, webs i xarxes socials.

De cara als transportistes de mercaderies, s'han fet reunions informatives amb els principals agents del sector, entre altres accions previstes.

Activat el web zbe.barcelona d'informació i del Registre metropolità

Avui divendres, 15 de novembre, s'ha activat la web informativa i del Registre metropolità zbe.barcelona. A banda d'oferir tota la informació sobre la ZBE Rondes de Barcelona, aquesta és la plataforma tecnològica on els ciutadans que no els correspongui etiqueta ambiental de la DGT, i els estrangers, s'han d'inscriure i, posteriorment, podran sol·licitar i tramitar les seves autoritzacions per poder accedir i circular dins la ZBE Rondes BCN. A partir de demà, 16 de novembre, es podrà iniciar el tràmit d'aquest registre. L'inici del registre permetrà mantenir-se informat i els usuaris que es donin d'alta ja tindran la majoria de les dades del formulari de sol·licitud omplertes.  El registre es podrà acabar de completar a partir del 15 de desembre.

Des de l'AMB, es recorda que a finals d'octubre es va aprovar l'ordenança fiscal que regula la taxa de gestió del registre de la ZBE Rondes de Barcelona. Aquesta determina autoritzacions sense cost, previ registre, per als vehicles PMR (persones amb mobilitat reduïda), els vehicles de serveis (serveis mèdics, funeraris, bombers, policia i cossos i forces de seguretat de l'Estat) i autoritzacions temporals per a activitats o vehicles especials. També es determinen les autoritzacions diàries, fins a un màxim de 10 dies l'any, per als vehicles que no els correspon distintiu ambiental de la DGT, a un cost de 2 €, amb bonificacions per a rendes baixes. Així mateix, també fixa les autoritzacions per als vehicles estrangers, que no es regeixen per les etiquetes ambientals de la DGT.

Canals de tramitació

Paral·lelament a la web zbe.barcelona, l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona s'hi han establert, a partir del 15 de desembre de 2019, dues vies més per gestionar l'alta al registre: de forma presencial a la seu de l'AMB i per correu postal.

A través del web zbe.barcelona, es podran tramitar les sol·licituds i signar-les electrònicament.

De forma presencial, la gestió es podrà fer a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) de l'AMB a la Zona Franca (C/62, núm. 16-18). L'horari serà de dilluns a divendres laborables de 9 a 14 hores, a partir del dia 16 de desembre.

Finalment, per fer la gestió per correu postal, s'haurà d'omplir la sol·licitud del web zbe.barcelona, imprimir-ne una còpia i enviar-la per correu postal a:

Registre d'autoritzacions ZBE
Àrea Metropolitana de Barcelona
C/62, núm. 16-18, Zona Franca

S'està treballant per tal que també es pugui presentar la sol·licitud d'autorització per a vehicles PMR en altres OAC municipals i a l'Institut Municipal de Discapacitats.

Canals d'informació

D'altra banda, s'han habilitat diferents canals d'informació. A banda del principal canal d'informació i tramitació, que és la web zbe.barcelona, també s'han habilitat els telèfons d'atenció 930 333 555 (AMB Informació) i el 010. Paral·lelament, els ciutadans també es podran adreçar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) de l'AMB a la Zona Franca (C/62, num 16-18), de dilluns a divendres laborables de 9 a 14 hores i a les OAC de Barcelona. Alhora,  s'oferirà informació al canal de Twitter i de Facebook d'AMB Mobilitat i les xarxes socials de l'Ajuntament de Barcelona i altres municipis.