Avís preventiu d'episodi de contaminació atmosfèrica

| Tema: Contaminación

Avui, 15 de juny de 2017, l'AMB ha posat en marxa el seu protocol d'actuació per als episodis ambientals d'elevada contaminació atmosfèrica, en la seva fase d'avís preventiu de diòxid de nitrogen (NO2), un dels contaminants més nocius per a la salut de les persones i del qual se superen en algunes ocasions els límits establerts per la Unió Europea i l'OMS.

Avís preventiu

El Vicepresident de Mobilitat i Transport, Antoni Poveda ha enviat a tots els ajuntaments metropolitans la comunicació de l'activació de les mesures previstes en el Protocol d'actuació en cas d'episodis d'alta contaminació per NO2 i PM10, aprovat pel consell metropolità el 31 de Gener de 2017, animant-los a prendre mesures per conscienciar a la ciutadania d'actuar per reduir la contaminació.

La fase d'Avís Preventiu es posa en marxa quan més d'una estació de la XVPCA (en aquest cas, les estacions XVPCA de Ciutadella i de Gràcia-Sant Gervasi) a l'àrea metropolitana supera el valor de 160 µg /m3 d' NO2 de mitjana en una hora, i la previsió a 24 hores no indica una millora en els nivells.

En aquesta fase, l'AMB endega una campanya de comunicació i sensibilització que s'intensificarà en funció de la fase. En aquest sentit, l'AMB notifica la situació i el nivell d'avís i ofereix consells i recomanacions a la ciutadania:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l'horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…)
  • Utilitzar el cotxe compartit
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.)
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regulació de la climatització de les llars: a l'estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i a l'hivern baixar-la.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa… evitant-ne purgues i arrancades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres de les mateixes.

L'AMB ha treballat en mesures i actuacions puntuals adreçades a reduir el trànsit privat, així com d'altres de caràcter més estructural i permanent, que s'aniran intensificant i endurint a mesura que augmenti el risc. L'AMB les aplicarà, previsiblement, durant la permanència de l'avís, d'acord amb les competències que l'administració metropolitana té assignades sobre transport públic, taxi, medi ambient i ordenació del territori. Des de l'AMB es recorda que a partir de desembre de 2017, en casos d'episodi d'alta contaminació es restringirà la circulació als vehicles sense etiqueta de la DGT en el perímetre i l'interior de rondes i, a partir de 2020, la restricció serà de forma permanent

Documentos relacionados