Síria, 10 anys després

| Tema: Cooperación internacional

Jornades sobre els elements clau del conflicte i postconflicte sirià

El Servei de Cooperació de l'AMB va organitzar unes jornades sobre la situació de Síria deu anys després de les protestes contra el govern del president Bashar al-Assad, que van derivar en un conflicte armat que encara avui continua obert. Una conversa el dia 15 de març i una jornada participava el dia 18 van servir per reflexionar sobre els elements clau del conflicte i sobre els reptes actuals del territori sirià.

Conversa i jornada participativa

El dia 15 de març, la primera de les dues jornades de reflexió es va obrir amb la conversa "Síria, entre el conflicte i el postconflicte", entre Antonio Garrigues Walker, president d'honor d'Espanya amb ACNUR, i Ernest Maragall, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, moderada per la periodista Cristina Solias. En la conversa es va reflexionar sobre els elements clau del conflicte, els reptes pendents i les oportunitats de futur, així com del paper que poden fer les institucions locals, la societat civil organitzada i els actors de la cooperació internacional en el procés de postconflicte.


El dia 18 es va dur a terme la segona jornada: "10 anys del conflicte. I ara què?", que va girar entorn del context de conflicte i postconflicte i en la qual es va reflexionar sobre els reptes actuals del territori sirià, el paper dels diversos actors al territori i la tasca de la cooperació internacional en l'àmbit local i regional. La jornada es va obrir amb les intervencions de Maria Peix, cap del Servei de Cooperació de l'AMB, i Lourdes Vidal, directora de l'àrea de Món àrab i mediterrani de l'IEMed.

Posteriorment, des del nord-est de Síria, es van projectar els testimonis de Berivan Adnan Omar, covicepresidenta del Departament d'Administracions Locals i Medi Ambient de la Regió de Jazeera, i de Sherwan Bery, codirector de la Mitja Lluna Roja Kurda, els quals van donar pas a un diàleg moderat per Kristian Herbolzheimer, director de l'Institut Català Internacional per la Pau ICIP, entre Rubèn Wagensberg, activista i diputat al Parlament de Catalunya, Nour Alchikh Oughlli, professora de la UAB, Pablo Vizcaíno, tècnic d'ACNUR, i, des del nord-est de Síria, Pedro San José Garcés, metge de l'ONG Un Ponte Per.


El compromís de l'AMB a Síria

L'AMB treballa a Síria des de l'any 2015 i, des de llavors, és el país al qual ha destinat més recursos públics de cooperació internacional (vora d'un milió d'euros), principalment a la regió del nord-est de Síria i a la zona d'Alep. Les accions que s'hi duen a terme es focalitzen en  l'enfortiment dels serveis bàsics dels territoris, la gestió de residus, el cicle de l'aigua i l'espai públic, a més d'accions humanitàries de resposta a emergències agudes. Al nord-est de Síria es contribueix a enfortir les institucions municipals i supramunicipals en coordinació amb entitats de la societat civil organitzada, i es fan accions de cooperació tècnica en què equips d'ambdós territoris reflexionen i analitzen estratègies i eines en l'àmbit tècnic. 

Actuacions AMB a Síria

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Dónde
Marker
Alep
Marker
Kobani
Marker
Ain Issa
Marker
Qamishlo
Marker
Al Hasakeh