Projecte Interreg MED MADRE

| Tema: Agricultura, Relaciones internacionales

Trobada final d'aquest projecte europeu sobre agricultura urbana i periurbana

Grup de participants a la trobada posant en unes escales

A Marsella es va celebrar el darrer 1 de juny l'acte final del projecte de la Unió Europea Interreg MED MADRE. La iniciativa ha dedicat els darrers 16 mesos a recollir bones pràctiques i a discutir, de manera transnacional i multisectorial, els seus principals desafiaments a sis metròpolis mediterrànies, així com a acordar vuit recomanacions polítiques adreçades als temes més urgents relacionats amb l'agricultura urbana i periurbana.

L'agricultura urbana i periurbana constitueix un element clau per dissenyar sistemes sostenibles d'alimentació a les àrees metropolitanes de la Mediterrània, així com una eina de gestió territorial, mitigació del canvi climàtic, creació de llocs de treball i d'oportunitats econòmiques, protecció del paisatge i serveis d'oci i de salut, entre altres.

Resultats clau del projecte

Xavier Tiana, secretari general de MedCities i cap de l'Àrea d'Internacional de l'AMB, va presidir la taula rodona que va reunir representants electes de les àrees metropolitanes involucrades en el projecte, amb la participació, entre altres, de Gerard Segú, tinent d'alcalde de Santa Coloma de Cervelló i conseller metropolità. A la reunió posteriorment hi va participar el Parc Agrari del Baix Llobregat i representants tècnics de l'Ajuntament de Barcelona.

L'acte va ser l'ocasió per presentar resultats clau del projecte, com ara el llibre blanc temàtic, el document polític, el catàleg de bones pràctiques i la plataforma digital, i es va cloure amb la signatura d'un Memoràndum d'Enteniment que dona suport a les recomanacions polítiques del programa MADRE i es compromet a continuar treballant en col·laboració.

MedCities i l'AMB volen actualment readaptar les recomanacions del projecte MADRE a través de la visió i del full de ruta propis de l'AMB, tot identificant els projectes agrícoles prioritaris que haurà de dirigir a curt i mitjà termini.

Sobre el projecte MADRE

MADRE és un projecte de capitalització cofinançat pel programa Interreg Mediterranean, el qual té com a objectiu canviar el model d'abastiment alimentari tot capitalitzant les bones pràctiques existents, donant protagonisme als diferents actors implicats en l'agricultura urbana i periurbana, i iniciant una dinàmica de cooperació transnacional a les regions MED.

MADRE es duu a terme des de febrer de 2017, i fins a juliol de 2018 amb un pressupost total d'1,17 milions d'euros, dels quals 0,99 estan cofinançats pel programa Interreg MED. L'aliança multidisciplinària entre 5 països inclou socis que representen cadascun una àrea metropolitana emblemàtica: AVITEM (Agency for Sustainable Mediterranean Cities and Territories – coordinador de projecte), ANIMA Investment Network (Marsella, França), CIHEAM-IAMM – Institut Mediterrani d'Agronomia de Montpeller (França), Ciutat Metropolitana de Bolonya (Itàlia), MedCities (Barcelona, Espanya), Universitat Aristòtil de Tessalònica (Grècia), Universitat Agrícola de Tirana (Albània).

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Villa Valmer, Marseille