L'AMB visita l'Àrea Metropolitana de San Salvador

| Tema: Cooperación internacional

Participen en un conveni de col·laboració en l'àmbit de l'espai públic

Entre els dies 2 i 7 de setembre la Direcció de Serveis d'Espais Públics i el Servei de Cooperació Internacional de l'AMB han visitat l'Àrea metropolitana de San Salvador per participar en una sèrie d'activitats en el marc del projecte "L'Espai públic com a element integrador del desenvolupament econòmic i social a l'Àrea Metropolitana de San Salvador" per afavorir la cohesió social i la convivència ciutadana. Aquesta iniciativa, impulsada pel Consell d'Alcaldes de l'Àrea Metropolitana de San Salvador i la seva Oficina de Planificació (COAMSS-OPAMSS), s'executa amb el suport tècnic i econòmic de l'AMB com a resultat d'un conveni de col·laboració signat per ambdues institucions el novembre de 2016.

Dins del programa d'intercanvi tècnic, un equip d'arquitectes del Servei d'Espai Públic de l'AMB va impartir un taller per compartir la seva concepció, projectes, estratègia i experiència en la gestió metropolitana. En el taller hi va participar personal de l'OPAMSS, referents tècnics dels catorze municipis que conformen l'AMSS i institucions de la Taula de Seguretat Ciutadana del Consell de Desenvolupament Metropolità (CODEMET). D'altra banda, es van dur a terme reunions i visites de camp amb l'equip del COAMSS-OPAMSS, les alcaldies i l'equip d'arquitectes per analitzar les intervencions que es realitzaran arran del projecte als municipis de Mejicanos i Ayutuxtepeque.

Aquesta acció de col·laboració se situa un context social complicat, ja que la violència afecta en gran manera tota la societat salvadorenca, especialment a l'àrea metropolitana de San Salvador, on la densitat de població és elevada i les desigualtats socials són més acusades.

Les dades que il·lustren la situació són concloents. Segons xifres de la Fiscalia i de l'Institut de Medicina Legal d'El Salvador, durant el 2016 un total de 5.277 persones van morir víctimes de la violència al país, de les quals  524 van ser dones. Es constata, a més a més, que els menors i joves són els segments de població que registren més morts i, d'acord amb enquestes oficials, el 90% de la gent afirma sentir-se desprotegida en els espais públics.

Mitjançant el desenvolupament d'aquest projecte, els serveis d'espai públic i de cooperació internacional de l'AMB contribueixen al procés d'elaboració d'una metodologia de treball sobre espais públics a l'àrea metropolitana de San Salvador amb enfocament de drets, gènere, diversitats, sostenibilitat ambiental i governabilitat que té per objectiu contribuir a incorporar una concepció innovadora dels espais públics. Per potenciar l'apropiació dels espais públics, millorar la seguretat i contribuir a la inclusió de la ciutadania amb les seves diversitats, la metodologia preveu les intervencions arquitectòniques com el resultat d'un procés participatiu i les dinamitza a través d'activitats socials, culturals i socioeconòmiques. Aquesta estratègia parteix de l'exercici del dret a la ciutat com un dels drets fonamentals.

Documentos relacionados