Dones i diàspora colombiana

| Tema: Cooperación internacional

L'AMB promou activitats relacionades amb l'acord de pau colombià

El passat 29 de setembre, l'AMB va participar en la inauguració de la jornada "Veritat, Memòria i Reconciliació: aportacions de les dones colombianes en la diàspora", on es van presentar els resultats obtinguts en la fase pilot de la Comissió de veritat, memòria i reconciliació de les dones colombianes a l'exterior i on diversos especialistes de l'àmbit dels drets humans van parlar sobre els papers de les dones en les comissions de la veritat.

La jornada estava organitzada per l'entitat Enlace Barcelona - Asociación de estudiantes colombianos en Cataluña dins del programa d'activitats corresponents al projecte d'educació per a la ciutadania global "Comissió de Veritat, Memòria i Reconciliació de les dones de la Diàspora Colombiana". Aquest programa d'activitats ha estat subvencionat per l'AMB a través de la convocatòria de subvencions a entitats de l'àmbit de la cooperació internacional 2016-2017.

Presentació d'informes i xerrades d'especialistes

La jornada es va iniciar amb la participació de l'activista i investigadora social, Helga Flamtermesky, que és especialista en gènere i immigració. Flamtermesky va fer la presentació dels resultats obtinguts en la fase pilot de la Comissió de veritat, memòria i reconciliació de les dones colombianes a l'exterior, un treball cofinançat per l'AMB.

La principal singularitat d'aquesta Comissió és prioritzar de la curació psicosocial, l'apoderament de les dones i el desenvolupament de metodologies innovadores per fer possible processos de pau més transformadors i sostenibles.

En l'acte, també hi van participar diversos especialistes, com ara Carlos Martín Beristain, un reconegut investigador de l'àmbit dels drets humans que ha participat en diversos processos de memòria històrica, i que va fer una exposició sobre el paper de les dones en les comissions de veritat. A més, Ingrid Guyon va presentar el procés artístic vinculat a la comissió de veritat, memòria i reconciliació amb dones colombianes en la diàspora.

Des de la signatura de l'acord de pau entre el govern colombià i les FARC el passat 24 de novembre de 2016, s'han posat en funcionament multitud d'iniciatives per part de les entitats compromeses amb la cultura de la pau i la no-violència. En aquest context, en diversos moments del conflicte i construcció de pau s'han dut a terme iniciatives diverses per la memòria, la veritat i la conciliació, un procés essencial per a la construcció de la pau i la qualitat democràtica en qualsevol país. Per aquest motiu l'AMB, en les seves actuacions de cooperació internacional, considera fonamental la promoció dels drets humans, la cultura de la pau i la no-violència i la governança democràtica, amb diversos eixos transversals, com el de gènere, en aquest cas.

L'acte va tenir lloc al Casal de barri Pou de la Figuera de Barcelona i va comptar amb  el suport de l'Institut Català Internacional per la Pau i Conciliation Resources, working together for Peace.

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Casal de barri del Pou de la Figuera Barcelona