Cooperació amb Portoviejo

| Tema: Cooperación internacional, Infraestructuras, Ríos

Trobada per analitzar la gestió dels rius i la planificació urbanística després del terratrèmol

Entre els dies 17 i 26 del passat mes de novembre, diferents experts de la Direcció de Serveis Urbanístics i Infraestructures i del Servei de Cooperació Internacional de l'AMB van anar a Portoviejo (Equador) per conèixer in situ els efectes del terratrèmol del 2016 i la gestió fluvial que determina la vulnerabilitat de zones urbanes adjacents al riu potencialment inundables.

L'objectiu del viatge ha estat compartir un diagnòstic del territori i concretar els processos d'actuació amb l'equip tècnic d'aquest municipi.

Aquesta trobada es contextualitza en un conveni de col·laboració posterior al terratrèmol firmat el passat mes de juliol arran del sisme de 7,8º de magnitud que el 16 d'abril del 2016 va sacsejar la costa pacífica equatoriana, amb més de 600 víctimes mortals i efectes devastadors en edificis i infraestructures.

El personal expert de l'AMB ha constatat sobre el terreny que els efectes del terratrèmol encara són molt visibles i que queden molts reptes per endavant, malgrat que s'hagi fet una gran feina de reconstrucció del centre de la ciutat. En aquest sentit, s'ha conegut el "Plan Maestro urbano de Portoviejo-Plan Ciudad", que s'aprovarà pròximament i servirà per fer front als efectes del terratrèmol des d'una visió urbana integrada i cohesionada.

Inundacions recurrents

A banda de la catàstrofe sísmica, les inundacions són un fenomen recurrent a Portoviejo. Aquests esdeveniments també es preveuen dins de la cooperació entre l'AMB i Portoviejo, ja que està directament relacionada amb la planificació urbanística i l'ordenació del territori.

En aquest sentit, l'equip tècnic local i el personal de l'AMB van fer el recorregut del riu, des de la presa Poza Honda fins a la desembocadura per tal de posar sobre la taula els punts estratègics de la gestió del riu i d'aquesta manera mitigar els riscos d'inundacions, i fomentar la sostenibilitat ambiental.

La gestió dels rius Llobregat i Besòs de l'AMB aportarà experiència i coneixement  en aquest conveni de col·laboració per millorar la planificació territorial i incorporar el curs fluvial a la ciutat de Portoviejo de manera segura i inclusiva per a la ciutadania.

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Portoviejo