Com coopera l'AMB a Síria

| Tema: Cooperación internacional

Es presenta a governs locals i entitats franceses el model de cooperació al nord-est de Síria

Trobada virtual

El passat 2 de març, va tenir lloc una trobada virtual entre l'AMB i diverses institucions i entitats d'Europa, majoritàriament franceses, amb l'objectiu de conèixer de primera mà el model de cooperació que du a terme l'AMB en aquest territori. A la trobada, impulsada per la Fundació Danielle Mitterrand i Un Ponte Per, hi van assistir representants dels ajuntaments de Lyon, Grenoble i París, de l'àrea metropolitana de Lyon, i de les entitats Frequence Commune i l'Associació Amitiés Kurdes de Bretagne. Aquestes entitats duen a terme accions de cooperació descentralitzada al nord-est de Síria o en volen emprendre.

La representació de l'AMB va estar encapçalada pel vicepresident d'Internacional i de Cooperació, Ernest Maragall, qui va presentar la política internacional i de cooperació de l'AMB, va fer èmfasi en l'experiència de l'AMB en la implementació de fons europeus, i va expressar la voluntat de compartir experiències i explorar oportunitats de col·laboració amb les institucions presents.

La cap del Servei de Cooperació Internacional de l'AMB va presentar el model de cooperació de l'AMB al nord-est de Síria, centrat en el treball conjunt a partir de la construcció de relacions horitzontals decolonials amb els actors locals. Es promouen espais per a l'intercanvi d'experiències, la reflexió conjunta i el treball de col·laboració, i alhora es facilita la implementació d'estratègies i accions transformadores adequades al territori i al context. Així mateix, va destacar l'experiència de cooperació tècnica, en què el personal tècnic de diferents àrees de l'AMB aporta la seva expertesa i alhora coneix altres maneres de treballar en contextos molt diferents, on es pot aconseguir un gran impacte amb recursos limitats.

Les institucions franceses presents es van mostrar molt interessades en l'enfocament d'enfortiment de capacitats locals implementat per l'AMB i en com gestionar els reptes en la gestió de projectes de cooperació internacional en un context tan complex com és el nord-est de Síria. Així mateix, van expressar la necessitat d'explorar vies de col·laboració per implementar accions conjuntes tant amb recursos propis com a través de fons europeus de cooperació internacional.

Les institucions i entitats franceses assistents formen part de la iniciativa JASMINES (Jalons et Actions de Solidarités, Municipalisme et Internationalisme avec le Nord-est de la Syrie - Fites i Accions de Solidaritat, Municipalisme i Internacionalisme amb el Nord-est de Síria), que integra altres governs locals francesos com els ajuntaments de Bordeus, Poitiers i Grigny, l'àrea metropolitana de Poitiers i el Consell Departamental de l'Alta Garona. Aquesta iniciativa va néixer a finals de l'any 2020, inspirada en l'experiència de cooperació internacional que duu a terme l'AMB al nord-est de Síria des de l'any 2017, durant la qual s'han posat en marxa un total de nou projectes conjuntament amb diferents entitats sòcies com la Mitja Lluna Roja Kurda, Un Ponte Per o Medico International, entre d'altres, en diversos àmbits com gestió de residus, cicle de l'aigua, espais públics o atenció a emergències.

Al final de l'acte, es va acordar continuar treballant conjuntament per identificar possibles vies de cooperació a curt i mitjà termini.

Documentos relacionados