Armilles convertides en clauers

| Tema: Cooperación internacional

Guardonats del concurs d'idees per transformar les armilles salvavides de Lesbos

Aquest dijous 7 de juny s'ha portat a terme al Museu d'Història de Barcelona l'entrega de premis del concurs social d'idees per donar una segona vida a les armilles que es troben acumulades a les platges de Lesbos (Grècia), i que generen un repte important per a la sostenibilitat ambiental de l'illa.

Els dos projectes guanyadors han estat el ‘clauer salvavides', dissenyat per Alvaro Insenser i Roger Vendrell, i "Valiente para emigrar", per Iliamite Bonfil.

Projectes guanyadors

Projecte Autor/a Descripció
Clauer salvavides Alvaro Insenser i Roger Vendrell Clauer elaborat a partir de materials reutilitzats d'una armilla.
Clauer
Valiente para emigrar Iliamite Bonfil Màrfega plegable per estendre al terra.
Màrfega

Projectes finalistes

Projecte Autor/a Descripció
Boat Night Christiane Hilmer i Branca Rabelo Vaixell de joguina que es pot utilitzar al mar, piscina o banyera i que, alhora, es pot transformar en una làmpada de nit, amb una llum càlida i acollidora.
Boat Night
Mondo Puf Esther Bobé i Cristina Del Pozo Puf confeccionat amb materials d'armilla.
Mondo Puf
Walk'em Janis Gómez i Ivet Del Río Calçat realitzat amb armilles salvavides.
Sabatilles armilles
Camí, camino, way David Casamián Tenda de campanya plegable.
Camí
L'Eco Joan Garcia i Júlia Lloveres Material que serveix per crear infinitat d'objectes, com funda per ulleres o jocs de taula. 
Eco

Les 5 propostes finalistes i els dos projectes guanyadors han estat escollits per un jurat tècnic. Els membres del jurat han estat Jordi Voltas, professor d'Enginyeria Industrial UPC, Oriol Guimerà, professor Disseny Industrial IED, Matina Kontoleontos, tècnica ONG Lesvos Solidarity, Mahmoud Brahim, refugiat sirià a Lesbos, Joan Carles Fernández, del Servei de Prevenció i Gestió de Residus de l'AMB, i Maria Peix, cap de Cooperació de l'AMB.

Han valorat un total de 22 projectes tenint en compte factors com l'originalitat i l'autenticitat de la proposta, la seva creativitat, la factibilitat de fabricació i viabilitat comercial, consideracions ambientals i la visibilitat de l'origen (valor social, visibilització de les armilles...).

L'objectiu d'aquest concurs té dos eixos principals: en primer lloc, fer front al repte de sostenibilitat ambiental a l'illa de Lesbos, i en segon lloc, vincular l'alumnat de l'àrea metropolitana a aquesta temàtica i que se sentin part col·laboradora a través del seu coneixement i creativitat.

Els dos projectes guanyadors i alguns dels projectes finalistes s'implementaran a partir del setembre en aquesta illa grega a través de l'entitat Lesvos Solidarity, amb l'objectiu final de comercialitzar els productes i destinar els beneficis a la comunitat de refugiats del territori. El premi serà un viatge a Lesbos perquè l'alumnat conegui de primera mà les accions que s'estan portant a terme i començar a fer patrons dels seus projectes, que  desenvoluparan tant persones refugiades com ciutadania local.

L'acte ha comptat amb la presència d'Alfred Bosch, vicepresident d'Internacional i Cooperació de l'AMB, Maria Peix, cap de cooperació de l'AMB, Joan Carles Fernández, de l'àrea de Residus de l'AMB, Francesc Ribot, regidor de l'Àmbit Badalona Justa Inclusiva, Nour Alchikh, siriana amb càtedra UNESCO Diàleg Intercultural al Mediterrani, i Rami Tattan, refugiat sirià.

La presentació de l'acte ha estat a càrrec d'Ignasi Aragay, periodista del diari ARA, que també ha donat pas a la visualització d'un vídeo de Txell Feixas, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Beirut, on contextualitza la situació dels refugiats i posa en valor la feina de conscienciació i pedagogia a la població perquè, lluny de solucionar-se el conflicte bèl·lic, les persones refugiades que van haver de marxar de Síria són expulsades en molts casos dels territoris on han hagut d'emigrar.

Nour Alchikh i Rami Tattan han explicat la problemàtica del conflicte de Síria i dels moviments migratoris viscuts en pròpia pell i han apuntat que l'origen de guerres com la de Síria es remunta a la creació d'estats als despatxos, sense tenir en compte les particularitats ni els diferents pobles que habiten un territori. Per aquest motiu, Rami Tattan, que és kurd, afirma que a Síria no tenen reconeixement oficial ni documentació legal i que són una regió dins les seves pròpies fronteres. 

Context i antecedents

El Servei de Cooperació Internacional de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) dona suport a projectes de refugi en diferents zones de la Mediterrània, un a l'illa de Lesbos (Grècia), on han arribat un gran nombre de refugiats. Lesbos assumeix un doble repte: l'acollida de milers de persones que arriben per mar i l'impacte ambiental que això comporta. A les platges, s'han acumulat al voltant de 450.000 armilles que han servit per salvar la vida de moltes persones, però que simultàniament suposen un repte mediambiental molt important.

Majoritàriament, les persones que arriben a Lesbos provenen de Síria a causa de la guerra que va començar ja fa 8 anys. Des del 2015, més de 90.000 persones han arribat en aquesta illa grega que es troba a escassos 9 km del territori turc, i que s'ha convertit en una de les primeres regions d'acollida de refugiats d'Europa.

Documentos relacionados