Projectes Dunes

| Subject: Beaches

Inici de la 5a fase del projecte amb la retirada de 6.000 kg de plantes invasores

Imatge d'una de les dunes de les platges amb plantes invasores

El passat mes d'octubre es van retirar 6.000 kg d'espècies vegetals invasores en una superfície de dunes de 250.000 m2 a les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans.

S'han retirat quatre tipus de plantes invasores, sobretot exemplars de Xantiun sp, ja que és el moment ideal per fer-ho: les llavors no són madures i s'evita que caiguin a la sorra i que la planta es regeneri. En aquest sentit, també s'eliminen amb rasclet totes les llavors que hagin pogut arribar a la platja. La segona espècie retirada és el Carpobrotus sp que, tot i que ja s'havia eliminat en campanyes anteriors, s'han produït rebrotades puntuals en platges com les de Gavà. També s'ha retirat alguna petita iuca i alguna atzavara.

Aquesta acció és el pas previ a la 5a fase del projecte Dunes que començarà a mitjan novembre i es desenvoluparà en tots els municipis del sud del litoral metropolità: el Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. En aquesta ocasió, es mouran les sorres de la platja amb maquinària per construir i reforçar noves dunes i es plantarà vegetació per millorar-ne l'estabilitat, la regeneració i la biodiversitat. La zona es tancarà amb pals i corda per tal de mantenir-la protegida.

El projecte Dunes es porta a terme des de 2014 a tot el litoral metropolità. Promou estratègies viables de construcció i manteniment de dunes litorals, ja que s'han confirmat com la millor protecció natural respecte de diferents amenaces de passejos marítims, trama urbana, infraestructures litorals i de la mateixa platja. Protegeixen de la pujada del nivell del mar en cas de baixes pressions, dels episodis temporals amb onatge superior a 2,5 m d'alçada, alhora que el seu reservori de sorra aporta estabilitat al sistema en front de la pujada del nivell del mar anual que actualment se situa als 4 mm a l'any.

Related documents
Where
Marker
Platges de Castelldefels Castelldefels
Marker
Platges de Gavà Gavà
Marker
Platges de Viladecans Viladecans