Papallones: indicadors de biodiversitat

| Subject: Biodiversity, Parks, Beaches

Resultats de l'anàlisi de la gestió sostenible dels prats i les zones dunars

L'AMB ja disposa dels primers resultats de l'anàlisi de la gestió sostenible dels prats i les zones dunars dels parcs i platges metropolitans.

El resultat d'aquest estudi mostra una tendència a l'alça en la presència d'espècies i del nombre de papallones observades als prats seminaturals i prats secs, i un empobriment d'espècies i menys papallones a les cobertes de gespes i prats regats. No obstant això, l'estudi conclou la necessitat de planificar una nova fase per al 2020 per poder ampliar les dades i aconseguir una solidesa estadística més gran.

En total s'han observat 2.579 papallones i s'han identificat 29 espècies diferents. Aquesta dada correspon al voltant del 16 % de les espècies presents a Catalunya. El parc dels Pinetons, al municipi de Ripollet, ha estat el parc en el qual s'ha registrat més abundància de papallones.

Les tres espècies més freqüents en tots els espais mostrejats són la blaveta comuna (Polyommatus icarus), la blanqueta de la col (Pieris rapae) i la saltabardisses de solell (Pyronia cecilia).

Observatori Metropolità de Papallones

El projecte s'ha fonamentat en la participació de voluntaris, que han estat els encarregats de prospectar periòdicament els parcs i platges seleccionats. Amb la seva participació, l'estudi ha consolidat el projecte de ciència ciutadana mBMS ("metropolitan Butterfly Monitoring Scheme") com a Observatori Metropolità de Papallones.

L'estudi es va engegar a l'AMB la primavera del 2019 amb la col·laboració del CREAF i l'IERMB. Consistia a analitzar com es veia afectada la presència de papallones diürnes per la gestió sostenible efectuada als prats i les zones dunars. En aquesta primera fase s'ha estudiat el cas concret de sis parcs (Fontsanta, Muntanyeta, Pinetons, Tramvia, Turonet, Torrent de la Font i Turó de l'Enric) i dues platges (Gavà i Castelldefels) del territori metropolità. Les papallones són, juntament amb els ocells i els ratpenats, els únics bioindicadors animals reconeguts per la Unió Europea. Aquests insectes van ser escolits en aquesta anàlisi perquè és un grup atractiu i senzill que respon ràpidament als canvis ambientals.

Els resultats d'aquest primer any han de ser considerats com un punt de partida d'obtenció de dades per avaluar la gestió que l'AMB fa als parcs i platges metropolitans. La continuació del projecte permetrà conèixer la riquesa total d'espècies, donarà una solidesa estadística a l'estudi i permetrà avaluar les tendències que es deriven de la gestió sostenible que l'AMB porta a terme en aquests espais.

Related documents
Related links
Related projects
  • Municipality:
    Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
    Subjects:
    Biodiversity, Parks, Beaches
    Status:
    En curs