Naturalització del llac de Can Zam

| Subject: Parks

L'actuació vol afavorir la presència de flora i fauna pròpia dels llacs

L'AMB ha donat per finalitzada la naturalització del parc de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet, amb l'objectiu d'afavorir la interconnexió dels espais de riu, muntanya i llac artificial de la zona i disposar de refugis per a la flora i la fauna pròpia dels espais lacustres.

L'actual llac de Can Zam és un dels principals valors ambientals del parc. Es tracta d'una làmina artificial d'aigua de 4.430 m2 de superfície, provinent del freàtic. Fins a l'any 2010, l'aigua del llac es tractava químicament per mantenir-la transparent, i es buidava cada any per fer la neteja del fons. Aquestes actuacions suposaven un consum d'aigua i de recursos considerable. Des de llavors i fins ara, s'han dut a terme diverses actuacions per afavorir la presència de flora i fauna típica dels espais lacustres. L'aigua del llac s'ha deixat de tractar amb productes químics (ni amb clor ni amb alguicides), i s'ha instal·lat un nou sistema de recirculació de l'aigua per tal que no quedi estancada i afavorir la seva depuració.

Les actuacions que ara han finalitzat, han consistit en col·locar illes flotants amb vegetació aquàtica (manta flotant en mòduls de 2x2m, estructurat amb fibra de coco), i plantacions d'aquest tipus de vegetació també als marges del llac. Així en el llac ara hi trobem boga, joncs, lliris grocs... així com diverses zones de nenúfars. A més, la presència d'aquest tipus de vegetació lacustre, que requereix molts nutrients, ajuda a depurar d'una manera natural l'aigua. En aquest sentit, s'ha ampliat la superfície de cascada del llac per disposar de més vegetació per al filtratge de l'aigua.

El llac naturalitzat, relacionat també amb el riu Besòs, esdevé un recurs interessant per a desenvolupar-hi activitats educatives

Related documents