Moment àlgid als prats florits

| Subject: Biodiversity, Parks

S'han observat fins a 56 espècies diferents en aquests espais

Prat florit

Durant el mes d'abril, els prats florits dels parcs metropolitans han arribat al moment àlgid de floració. Enguany aquest fenomen s'ha produït lleugerament més tard a causa de les temperatures del darrer mes, que s'han mantingut per sota de les habituals.

En aquest context va tenir lloc l'activitat de ciència ciutadana "Explosió de flors! Cicle d'observacions de la diversitat florística als prats florits dels parcs metropolitans". La proposta, que forma part del 16è cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans, es va realitzar en quatre àrees de mostreig de quatre parcs metropolitans: el parc de la Bastida (Santa Coloma de Gramenet), el parc dels Pinetons (Ripollet), el parc del Calamot (Gavà) i el parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat).

Els participants, acompanyats per una persona experta, van fer un recompte de les espècies autòctones diferents que actualment floreixen en aquests espais. En total, es van recollir 56 espècies, que s'han afegit a l'arxiu de dades dels prats florits dels parcs metropolitans. Aquests espais s'han mostrejat en altres ocasions, com durant el Bioblitz Metropolità.

Aquest recull de dades aporta una primera aproximació a la composició florística dels prats. D'una banda, és una informació important per a la planificació de les tasques de gestió d'aquests espais i, d'altra banda, per a l'estudi de les relacions que s'estableixen amb la biodiversitat observada en altres ocasions. Per exemple, aquestes dades poden complementar els resultats de l'Observatori Metropolità de Papallones, un altre projecte de ciència ciutadana que estudia la biodiversitat d'aquests insectes i la relaciona, precisament, amb els prats florits.

Els prats florits són superfícies vegetals dels parcs metropolitans formades per espècies que no han de suportar una alta pressió d'ús (trepig) i sobre les quals es porta a terme un tractament diferencial de gestió i manteniment. Es tracta de cobertes herbàcies que generalment no disposen d'instal·lació de reg i, per tant, són de baix manteniment. També tenen un gran valor ornamental, paisatgístic i de promoció de la biodiversitat, ja que atrauen nombroses espècies de fauna, com ara insectes pol·linitzadors quan floreixen o ocells granívors en l'època de fructificació.

Els prats mostren els canvis estacionals del clima mediterrani. Durant la primavera presenten una floració exuberant en la qual poden aparèixer espècies protegides, com ara algunes orquídies. Durant els mesos d'estiu s'assequen i cauen les llavors al sòl, un fet que ajuda a la seva regeneració.

El manteniment específic es basa en la gestió correcta de les segues per respectar els cicles vitals de les espècies que hi viuen.  En aquest moment de l'any, els tècnics del Servei de Parcs de l'AMB planifiquen les intervencions que s'hi fan tenint en compte la floració i la seva freqüentació seguint les directrius recollides a la Guia per a la gestió dels prats florits dels parcs metropolitans. Aquest document inclou els aspectes que cal tenir en compte per a un bon equilibri entre el desenvolupament òptim d'un prat i els usos que s'hi porten a terme, com ara la sega de les zones adjacents en indrets d'alta freqüentació com les vores de camins, o el control i la gestió d'algunes espècies, com les espinoses o urticants.

Per tal de facilitar aquestes tasques, els prats florits s'han classificat en tres tipologies, traslladades a la cartografia dels parcs metropolitans: es consideren prats transitables, mixtos o naturalitzats segons el grau de freqüentació. Aquesta classificació és molt útil perquè permet adjudicar a cada categoria la gestió més adient de les segues. 

Related documents
Related facilities
Related publications
Related projects
  • Municipality:
    Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat, Viladecans
    Subjects:
    Biodiversity, Parks
    Status:
    En curs
Where
Marker
Parc Calamot Avinguda de Joan Carles I, 08850, Gavà
Marker
Parc de la Muntanyeta Carrer Mare de Déu del Pilar, 08830, Sant Boi de Llobregat
Marker
Parc dels Pinetons Avinguda del Mediterrani, 08291, Ripollet
Marker
Parc de la Bastida carrer de Santa Eulàlia, 83, 08921, Santa Coloma de Gramenet