Aprovat el finançament per al transport públic

| Subject: Mobility and Transport

L'AMB aprova els dos programes de finançament per a 2018

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar durant el darrer Consell Metropolità, el passat 30 de gener de 2018, els dos programes que articulen el finançament transport públic metropolità per a l'any 2018: el Conveni de Finançament del sistema de finançament del transport públic per a l'any 2018 i el Contracte Programa entre l'AMB i l'ATM per a l'any 2018.

Per una banda, el primer, el Conveni de Finançament, és el que formalitza les condicions amb les quals les diferents administracions consorciades de l'ATM (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i AMB) afronten el finançament del sistema per a aquest any 2018, i quina aportació tenen. En aquest cas, l'acord preveu una aportació de l'AMB a l'ATM d'un import de 129.697.054,86 €, així com una estimació d'aportacions a diferents operadors de transport per finançar la tarifació social de 13.585.424,15 €. Amb aquestes xifres, i en comparació amb l'any anterior, l'aportació destinada per part de l'AMB a l'ATM experimenta un creixement d'un 13% respecte de l'any 2017.

En aquest sentit, l'augment de les aportacions per part de cadascuna de les administracions consorciades de l'ATM està relacionat directament amb els diferents programes de millora del transport públic que l'ATM ha previst per a l'any 2018, a partir de les necessitats detectades per cadascun dels operadors i dels titulars dels serveis.

D'altra banda, el Contracte Programa entre l'AMB i l'ATM per a l'any 2018 formalitza les condicions amb què l'ATM transferirà recursos econòmics a l'AMB, amb l'objectiu de finançar els serveis de gestió indirecta de titularitat pròpia per a l'any 2018. En aquest cas, l'acord preveu una aportació de l'ATM a l'AMB de 97.442.962,37€. Aquesta aportació experimenta un creixement del 5% respecte de l'any 2017. Aquest augment es deu a l'increment de necessitats previstes per l'AMB en relació amb el programa de millores del servei de bus metropolità, la implementació del qual s'ha previst fer entre el 2018 i el 2019.

Anteriorment a aquesta aprovació del passat 30 de gener, que se centra únicament en l'any 2018, aquests dos acords marc (Conveni de Finançament i Contracte Programa) s'havien concretat per un període de quatre anys, del 2014 al 2017. L'objectiu ara és formalitzar durant aquest any un nou acord entre les tres administracions implicades per a un termini més llarg, amb horitzó 2021. Això permetria disposar d'un esquema de finançament estable a mitjà termini, que inclouria les necessitats de millora detectades i permetria que els diferents actors de l'àmbit de la mobilitat poguessin planificar i executar en condicions més òptimes.

Related documents
Related links