Novetats del PMES 2016-2017

| Subject: Environmental Education

Enguany es renoven activitats, se n'estrenen de noves i s'amplien els recursos educatius i explicatius

Novetats del PMES 2016-2017

El Programa metropolità d'educació per a la sostenibilitat (PMES) de l'AMB presenta una nova oferta per a la temporada 2016-2017, amb propostes noves i d'altres de renovades. El PMES, amb més de 45.000 participants durant l'any escolar i amb una avaluació mitjana dels educadors de 9,1 punts sobre 10, té l'objectiu de sensibilitzar i educar sobre el medi ambient. I ho fa fomentant hàbits sostenibles i promovent el pensament a través de les experiències, activitats i propostes que facilita.

Novetats del nou curs

Per a la temporada 2016-2017 es renoven els continguts i dinàmiques de les tradicionals activitats del cicle de l'aigua i dels recursos i residus, com ara "Coneix millor l'aigua!" "Com es depura l'aigua?" "Coneix millor els residus!" o la visita a la Vall d'en Joan.

També s'incorporen cinc noves activitats sobre economia circular i sobre salut ambiental:

Tanquem el cicle (Primària): Què se'n fa d'un residu que hem llençat al contenidor o que hem portat a la deixalleria? Per a què servirà?

És un bluf l'economia circular? (Adults): Recerca de solucions, en grup, per oferir serveis amb productes que abans es consideraven un residu a diferents empreses d'un polígon industrial figurat.

Baixem els fums! (Primària): Activitat a l'aula per als més petits on, en forma de joc, hauran de defensar l'ús de diferents mitjans de transport que la família Esmou faran en els seus trajectes quotidians.

En marxa per la salut ambiental (3r i 4t d'ESO, Batxillerat, adults i gent gran): Ruta en un autobús elèctric o híbrid per saber què és la contaminació atmosfèrica.

Respir AMB bicicleta (a partir d'ESO, adults i gent gran): Itinerari en bicicleta entre dos municipis metropolitans per fomentar l'ús de mitjans de transport sostenibles.

Durant l'any 2017 també està previst estrenar dues noves activitats sobre prevenció de residus i renovar-ne d'altres com ara la de "Experimentem amb el canvi".

Pel que fa a la resta de propostes, el PMES continua oferint més de 100 activitats diferents per a les escoles i per a la ciutadania en general, famílies, gent gran, i casals i esplais. Es tracta d'activitats participatives gratuïtes per apropar temes ambientals sobre territori, ecologia i biodiversitat, energia i canvi climàtic, mobilitat sostenible, el cicle de l'aigua, els recursos i els residus, i la salut ambiental.

Més eines, més recursos

Per reforçar l'experiència d'educació ambiental, es continuaran oferint activitats personalitzades i recursos complementaris que es van posar en marxa el curs anterior i que han tingut una bona acollida, com ara les "matinals" –especialment adreçades a la gent gran i a persones amb un interès per la recerca–, les visites en cap de setmana a les plantes de tractament de residus i depuradores, els parcs i platges metropolitanes, i activitats específiques de reparació d'objectes del programa Millor que nou.

El PMES dóna continuïtat a l'exposició "Energia per a tothom", de caràcter itinerant, que s'instal·la a les biblioteques públiques del territori metropolità. S'hi ofereixen tallers i un servei de préstec d'equips per comptar el consum d'energia elèctrica a casa: s'aprèn sobre conceptes relacionats amb l'energia, es mesura el consum real de la llar i s'aprenen bones pràctiques per abaixar el cost de la factura i el seu impacte ambiental.

En l'àmbit digital es disposa de l'interactiu Llar eficient on es pot descobrir quin és el millor moment del dia per ventilar casa, quin és el millor lloc on situar els radiadors, si és més eficient un escalfador de gas o bé un d'elèctric, entre moltes altres coses.

Finalment, enguany s'ha presentat el fullet L'aire que respirem, per a informar sobre la problemàtica de la contaminació atmosfèrica i fomentar accions per a la prevenció.

Related documents
Related links
Related publications