L'AMB audita la reducció de CO2

| Subject: Sustainability

Se supera un any més l'auditoria i s'obté la certificació ISO 14064

Certificat ISO

Seguint el cicle d'auditories de 3 anys iniciat al 2014, durant setembre i octubre de 2018 s'han realitzat les auditories per a la verificació de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) de l'Estratègia de gestió del carboni de l'AMB, on hi ha 58 organitzacions i instal·lacions implicades.

Les auditories no han detectat cap tipus d'incidència que calgui solucionar de manera urgent. Però sí, dues oportunitats de millora, és a dir, incidències menors que serveixen per millorar l'estratègia de reducció de gasos.

Aquestes auditories han permès renovat la certificació ISO 14064 que acredita que l'AMB fa correctament el càlcul d'emissions de GEH segons el procediment establert a la norma.

Les auditories han estat realitzades per l'empresa TÜV Rheinland, seguint les directrius establertes a la norma ISO 14064-1: 2006. El cicle d'auditories triennal verificarà el 100% de l'abast de l'Estratègia:
  • Setembre - octubre 2017: verificació dels càlculs 2014-2015-2016 de 24 centres.
  • Setembre - octubre 2018 verificació dels càlculs 2017 de 15 centres.
  • Setembre - octubre 2019: verificació dels càlculs 2018 de 15 centres.
Donat la diversitat d'instal·lacions que presten serveis i la implicació de l'AMB en la reducció d'emissions de GEH, l'abast és revisa i amplia anualment i s'incorporen més instal·lacions.

Durant aquests mesos s'han dut a terme les auditories de: companyies de subministrament (Aigües Sant Vicenç dels Horts, SOREA, Aigües de Castellbisbal Empresa Mixta, SL), empreses de tractament de residus (la Planta de Triatge de Molins de Rei, , Tractament Metropolità de Fangs, SL, Planta de Triatge d'envasos i voluminosos de Gavà, Planta de Tractament de Lixiviats (TIRSSA), Planta de Transferència) empreses de transport públic (Authosa, Transports Ciutat Comtal, SA, Soler i Sauret, SA) i  empreses gestió del territori (Parcs Besòs, Platges Neteja i Parcs ES) i les oficines de Serveis Centrals de l'AMB.

La certificació obtinguda facilitarà l'adhesió de les diferents organitzacions al Programa d'Acords Voluntaris de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, que es comprometran a una reducció anual de les seves emissions. Durant aquest any, 8 organitzacions més s'han adherit a aquest programa voluntari de reducció d'emissions. Actualment un tota de 19 organitzacions estan adherides al Programa d'Acords Voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

La primera etapa de l'Estratègia (2011-2015) tenia com a objectiu reduir les emissions de CO2 de les instal·lacions i les empreses de l'AMB en un 10% pel 2015 respecte l'any base de càlcul, 2011, objectiu que es va assolir amb un 15%. Actualment, l'Estratègia de carboni queda englobada en el Pla Clima i Energia 2030 que estableix entre altres l'objectiu de reduir les emissions de CO2 un 40% al 2030 en concordança amb les noves directrius europees, i d'acord amb les potencialitats de tots els sectors implicats. 

Related documents
Related publications
  • Pla Clima i Energia 2030 portada
    Subject:
    Energy, Climate Change
    Type:
    Manual
    Public:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edition:
    Plans and programmes
    Support:
    Electronic