Abelles i biodiversitat

| Subject: Sustainability

Jornada sobre els pol·linitzadors i l'apicultura a les ciutats com a valors per a la biodiversitat

L'ATRIUM del municipi de Viladecans va ser amfitrió de la jornada tècnica dirigida a tècnics municipals i treballadors relacionats amb la gestió de la infraestructura verda sobre la importància dels insectes pol·linitzadors i concretament les abelles en la millora de la biodiversitat urbana.


El conjunt de presentacions va abastar un contingut tècnic molt divers: des de les accions que duu a terme l'Ajuntament de Barcelona per a la naturalització del verd urbà, passant per la ponència d'un estudiant de doctorat sobre la viabilitat dels pol·linitzadors en indrets concrets, fins al marc normatiu català que regeix les explotacions apícoles, i exposat per un tècnic del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, Mel·lis, una empresa dedicada a l'apicultura urbana i organitzadora de la jornada juntament amb la Diputació de Barcelona i l'AMB, va exposar què és i què pot aportar l'apicultura a les ciutats, i en va donar exemples d'arreu del món. Un d'aquests exemples, pioner a Catalunya, el va explicar en primera persona el tècnic municipal de Medi Ambient de Viladecans. Aquest municipi disposa de 3 zones amb ruscs d'abelles des dels anys 2014 (zona forestal i zona Remolar) i 2015 (Atrium).

La jornada va finalitzar amb l'observació dels ruscs ubicats al terrat de l'edifici Atrium.

Com a idea significativa, les possibles aportacions positives i els usos, entre d'altres, de la instal·lació d'aquestes arnes als municipis són les següents:
  • Millora de la biodiversitat dels parcs, jardins i zones verdes de les ciutats.
  • Eco-conscienciació de la ciutadania.
  • Eina educativa
  • Ús de les abelles com a nou sistema de control de la qualitat ambiental

Related documents
Where
Marker
Atrium 08840, Viladecans