Aquapioneers

Aquapioneers
Subject:
Circular Economy
Sector:
Residus i reciclatge
Type:
Empreses
Category:
Economia circular
Subcategory:
Bones pràctiques
Phone number:
E-mail:
Web:
Social networks:

Description

Títol de l'acció: Noves solucions per a l'agricultura urbana sostenible, associació Aquapioneers

Localització: Barcelona

Tipus de col·laboració: Residus vs recurs (Revalorització d'un residu en un recurs)

Estat: En funcionament

Resum: Aquapioneers es una empresa emergent de Barcelona que desenvolupa solucions sostenibles d'agricultura urbana per a un millor ús dels recursos, i alhora per a fomentar la autosuficiència alimentaria a les ciutats i aliments de proximitat. La tecnologia que utilitzem està basada en els principis de l'Aquapònia: una tècnica ancestral que aprofita la interacció entre microorganismes, peixos i plantes en un cicle tancat per a cultivar hortalisses i peixos alhora. En contra del paradigma actual, els nostres sistemes de producció són circulars, no tractem d'implementar un cicle lineal-clàssic, ja que valoritzem els residus de les peixeres i el convertim en el principal input per a les verdures, per tant, no requereix fertilitzants químics ni pesticides. Sent gairebé dues vegades més ràpida, la tècnica permet cultius verticals, particularment adaptats als espais urbans, amb la finalitat de fomentar una alimentació quilòmetre zero, segons la qual els aliments es produeixen on es consumeixen, reduint la petjada de carboni.

Objectius / reptes:
- Millorar la petjada ambiental de l'agricultura hidropònica i de l'aqüicultura via la integració de les dues tecnologies en un sol sistema integrat.
- Reduir i aprofitar al màxim el consum de recursos naturals i hídrics.
- Evitar l'ús de fertilitzants químics, pesticides i antibiòtics.
- Fer front a la creixent demanda d'aliments orgànics sense necessitat d'empitjorar els ja escassos recursos naturals disponibles.
- Optimitzar els processos productius afavorint la sostenibilitat de la producció alimentaria.
- Conscienciar a les persones sobre els riscos mediambientals i oferir solucions alternatives.

Descripció / solució: Desenvolupament i implementació de solucions innovadores per a la valorització de residus d'instal·lacions aqüícoles, basades en integrar una component hidropònic, aplicant i optimitzant la tecnologia de l'aquapònia, que consisteix en la revaloració de les aigües residuals aqüícoles en fertilitzant biològic per alimentar conreus comestibles, en un mateix ecosistema de cultiu integrat produint plantes i peixos.

Resultats: 
- Revaloració de les aigües residuals aqüícoles en fertilitzant biològic per alimentar conreus comestibles.
- L'aquapònia elimina alhora, el residu de la producció de peixos, i la necessitat de fertilitzant per als cultius, amb un estalvi de fins a 90% d'aigua comparat amb l'agricultura convencional.
- Obtenir aliments de proximitat (hortalisses i peixos) lliures de químics, pesticides i antibiòtics.
- A part de l'estalvi considerable en aigua dolça, aquest sistema tancat es presta a cultius intensius d'alta qualitat en àmbits a priori no cultivables, com poden ser zones urbanes, desèrtiques, infèrtils etc.

Contacte: Loic Olivier Denis Le Goueff

Where

  • Carrer de seneca 8, 08006, Barcelona

How to get there
Transport nearby

Compartir

Agència desenvolupament econòmic" activeplugins="displayfeatures" sendpageview="true">