Ús social dels espais de Badia

| Subject: Convivència

Es presenta aquest informe sobre convivència als càrrecs tècnics i polítics de Badia del Vallès

Streaming de la presentació

El passat 15 de desembre, l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Barcelona Regional (BR) i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) van presentar, davant de personal tècnic i polític de l'Ajuntament de Badia del Vallès, l'informe sobre la vida pública en aquest municipi.

L'objectiu de l'informe és estudiar els principals espais d'ús i de relació del municipi. Així, després de l'anàlisi, aporta diversos eixos de diagnosi, identificant els espais relacionats i els reptes estratègics de futur, com ara la necessitat de millorar la connectivitat, la integració amb l'entorn i la polaritat; és a dir, Badia viu d'esquena al seu entorn, per la qual cosa l'estudi proposa mitigar l'efecte barrera de les infraestructures, dignificant l'entorn i buscant nous espais d'activitat econòmica. L'informe aposta també per una ciutat més caminable i per incrementar el valor d'ús dels espais de la ciutat, adaptant-los a les necessitats i sensibilitats dels diferents segments de població

La sessió, que es va celebrar en format virtual, va estar conduïda pel tinent d'alcaldia de l'Àrea Comunitària Inclusiva de l'Ajuntament, Josep Martínez Valencia, i va comptar amb Guillem Espriu, coordinador de polítiques socials de l'AMB, Núria Pie de BR i Marta Murrià de l'IERMB, que van presentar el principals resultats de l'informe. L'alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, va tancar la sessió, tot agraint la feina realitzada i remarcant la importància de disposar d'eines que permetin conèixer quina són les pràctiques de vida quotidiana, així com les opinions, de la ciutadania que viu a Badia del Vallès, per poder repensar i retornar l'espai públic a la població.

Estudis per conèixer la realitat de barris metropolitans

Aquest informe forma part de l'estratègia de treball de l'AMB per elaborar un conjunt d'estudis amb l'objectiu d'analitzar les pràctiques quotidianes que es desenvolupen als espais urbans i el seu valor relacional. Concretament es tracta de recollir quines són les característiques físiques del barri, quines pràctiques i activitats s'hi donen, així com el perfil i les opinions de les persones que utilitzen els espais. Per desenvolupar aquesta estratègia es treballa de manera conjunta amb l'IERMB i Barcelona Regional.

Així, es realitzen un conjunt d'estudis que permeten conèixer la realitat de diversos barris metropolitans en relació amb les pràctiques efectives d'us quotidià dels espais, les relacions socials que hi tenen lloc, així com els discursos i valors entorn dels espais urbans.

Durant l'any 2018 es va dur a terme una prova pilot al barri de les Planes de Sant Joan Despí. Durant l'any 2019-2020 es van estudiar quatre barris metropolitans caracteritzats per ser polígons d'habitatge construïts durant els anys 60 i 70: la ciutat de Badia del Vallès i els barris de Can Sellarès de Viladecans, Sant Cosme del Prat de Llobregat i el Pomar de Badalona.

Actualment, s'està elaborant l'estudi del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac, que es caracteritza per una tipologia urbanística i social diferent dels estudis anteriors ja que és una urbanització.

Al llarg del 2021 i el 2022 es preveuen més estudis orientats a altres tipus de teixits urbans, així com la revisió d'usos per impacte de la pandèmia.

Tots aquests estudis i la informació generada aportarà dades d'utilitat per a l'elaboració d'una guia sobre la vida pública als barris metropolitans enla qual es proposaran indicadors d'avaluació i recomanacions d'actuació sobre els espais des d'una doble perspectiva urbanística i social. Es preveu tenir-la disponible el 2023. 

Related documents
Related studies