Taula de Formació i Ocupació en Logística

| Subject: Technical and vocational Training, Logística

La Taula va presentar el pla de treball de foment de l'FP en la logística

Reunió de la Taula

El passat 22 de novembre va tenir lloc al Consorci de la Zona Franca la segona trobada de la Taula de Formació i Ocupació en Logística que impulsen l'AMB, la Fundació BCN Formació Professional i Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL), amb la participació dels principals agents publicoprivats de l'àrea metropolitana que intervenen en el desenvolupament del capital humà amb l'objectiu de definir una estratègia compartida que doni suport a les funcions que fa cadascú.

La Taula va presentar el pla de treball en tres àmbits: comunicació, prospectiva i projectes sectorials i territorials de foment de l'FP en la logística.

La logística ha esdevingut un sector estratègic en el desenvolupament econòmic i social de tota l'àrea metropolitana de Barcelona, tant per l'activitat directa que genera com per l'impacte que té sobre la resta de sectors productius, amb la virtut de dinamitzar una gran varietat de perfils professionals. En aquest paper motor, el territori ha de potenciar el capital humà, la concentració de talent i l'ocupació de qualitat que contribueixi a posicionar-la com a centre logístic del sud d'Europa, en la cadena global i en el mapa internacional.

Proactivitat, identificació de perfils professionals i transformació

En aquest context i per al bon funcionament dels sistemes de formació i ocupació, cal una articulació que aporti el coneixement del sistema i de l'evolució; apropar el treball als centres de formació ja des de l'ESO; despertar vocacions i permetre la relació i la transferència de coneixements.

Per això, la Taula es proposa l'objectiu de ser proactius a l'hora de promoure vocacions entre la gent jove de cara a treballar el relleu generacional, combatre el biaix de gènere, fer més atractiu el sector i dur a terme una estratègia de gestió del talent.

També coordinarà mesures dirigides a la formació i orientació, a reconèixer l'FP socialment, a visibilitzar l'oferta sectorial entre les empreses, a impulsar l'FP dual i a reforçar els centres per convertir-los en referents de qui vol trobar feina i per a les empreses que volen contractar-ne.

Per fer-ho, identificarà necessitats formatives i perfils professionals emergents i de difícil cobertura per orientar actuacions que facin avançar el desplegament d'una oferta i qualificació més integrades i adaptades a la realitat. S'anticiparan les necessitats condicionades del creixement que té la logística, les dificultats en la cobertura de llocs de treball, les tendències i competències més rellevants i la transformació 4.0 que impacta en llocs de treball afectats per l'automatització i la digitalització.

Finalment, aquesta Taula també vol poder oferir una ocupació de qualitat als sectors més vulnerables, acompanyada d'estratègies de formació que tinguin en compte les tendències del sector des d'una perspectiva innovadora.

Where
Marker
Consorci de la Zona Franca Avinguda Parc Logístic, 2, 08040, Barcelona