El model d'èxit de l'FP al País Basc

| Subject: Technical and vocational Training

L'AMB visita diversos centres bascos per conèixer la seva experiència de compromís i consens

Participants a les vistes posant davant la càmera

L'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB ha participat, els dies 3, 4 i 5 d'abril, en la visita d'estudi sobre l'FP al País Basc organitzada amb la Fundació BCN Formació Professional i el Departament de Formació Professional del govern Basc. L'objectiu d'aquesta visita era conèixer el model basc de compromís i consens dels actors de l'àmbit de l'FP, que és un exemple d'integració del món educatiu i el teixit productiu en la planificació de l'FP. El coneixement adquirit servirà per continuar impulsant la formació professional al territori metropolità.

Els centres visitats són clars referents d'innovació i transferència de coneixement amb el món empresarial. En primer lloc, la visita al CIFP Nicolás Larburu de Barakaldo, ha permès entendre el funcionament del sistema integrat de formació professional i compartir amb els membres de la direcció del centre els reptes que planteja. A Mondragón Goi Eskola Politeknikoa - Mondragón Unibertsitatea s'ha abordat la metodologia emprada als cicles formatius i la col·laboració amb empreses locals en els camps de l'automatització industrial i la robòtica. La visita a Makina Erremintaren Institutua (IMH) ha servit per aprofundir en la formació professional dual del centre integral d'FP que ofereix formació especialitzada en fabricació avançada i serveis d'innovació a l'empresa i que, com a part de l'AFM-Cluster, és responsable de la formació del sector màquina-eina i on, de la mà de l'empresa Ibarmia que té alumnes en dual hem estat rebuts a les seves instal·lacions. I finalment, a la visita a Tknika, s'ha pogut observar l'experiència d'innovació i promoció i transferència de coneixement i de relació entre centres i empreses, que l'han convertit en un centre de referència internacional.

Durant els tres dies que ha durat la visita, la Fundació BCN Formació Professional i l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic també han mantingut reunió amb l'Institut Basc del Coneixement de la Formació Professional (IVAC-EEI) per aprofundir en el coneixement dels programes d'especialització i l'acreditació de competències, amb Confebask, la Confederació Empresarial Basca, per valorar les claus d'èxit en del model de formació professional i finalment, amb una representació del sindicat CCOO.

El viatge al País Basc forma part d'una estratègia de benchmarking dels sistemes d'FP punters i referents a Europa que identifica els elements més significatius de la Formació Professional i la seva transferibilitat en innovació, coneixement, internacionalització, orientació i FP Dual en els diferents nivells de responsabilitat i gestió per contribuir als processos de reflexió de les taules sectorials de debat entre els actors estratègics que es relacionen amb el sistema d'FP a la metròpolis.

Related documents
Where
Marker
Departament de Formació Professional | Bilbao