Una mirada a la varietat dels espais oberts de Cornellà, dins de la metròpolis

| Subject: Infrastructures, Metropolis

L'AMB i l'Ajuntament de Cornellà inauguren l'exposició "Cornellà Natura dins de la Metròpolis Verda". La mostra oferirà als visitants informació sobre el territori metropolità, i se centrarà en la diversitat dels espais oberts. El projecte "Cornellà Natura" busca, fins el 2026, posar de relleu els valors naturals de la ciutat. L'exposició es podrà visitar fins al 4 de juny a la plaça Europa del municipi. L'entrada és gratuïta.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Cornellà han organitzat l'exposició Cornellà Natura, que continua difonent el missatge de l'exposició Metròpolis Verda, inaugurada el passat mes de novembre a Barcelona. En la mostra, comissariada per l'arquitecte Enric Batlle, es pot descobrir la diversitat d'hàbitats i espais verds del territori, centrats en el municipi de Cornellà.

Durant la inauguració, Antonio Balmón, alcalde de Cornellà i vicepresident executiu de l'AMB, ha manifestat que "el projecte Cornellà Natura dona valor a un aspecte tan important com és l'espai públic del municipi, que en els últims anys ha passat d'allunyar-nos de la natura a ser un espai de relació bàsic en la vida diària dels ciutadans".

Per la seva part, Ramon Torra, gerent de l'AMB, ha ressaltat que "l'àrea metropolitana de Barcelona és un dels espais amb més riquesa i varietat de paisatges de tot Europa, i aquesta singularitat fa necessari treballar perquè la ciutadania pugui treure el màxim partit dels espais lliures, que, malgrat que no ho sembli, encara conformen el 52% de la metròpolis".

Transformar la ciutat per naturalitzar-la

Cornellà Natura és un projecte que, en un horitzó temporal d'una dècada (2016-2026), vol naturalitzar la ciutat tot posant de relleu els valors ambientals, socials i paisatgístics propis, i per tant, humanitzar-la.

Actualment, el municipi disposa de diferents zones verdes, com són tres grans parcs –Can Mercader, Rosa Sensat i de la Infanta-, el riu Llobregat i zones enjardinades a places i diferents indrets de Cornellà . L'objectiu de l'Ajuntament és que aquests espais estiguin interconnectats i que facin de la ciutat un lloc més amable, tot integrant el paisatge urbà en la natura mitjançant 5 eixos verds que creuaran el municipi.

Durant el 2017 s'estan portant a terme les primeres actuacions compreses dins el Cornellà Natura, com la remodelació del parc de la Ribera, que es va acabar el passat mes d'abril, la remodelació del carrer Verge de Montserrat i la reurbanització de l'entrada nord de la ciutat (per la carretera d'Esplugues), que es portaran a terme properament. Aquestes dues últimes formen part de l'eix que va des de Can Padró fins al Parc Agrari del Baix Llobregat, que travessa el municipi de nord a sud i enllaça al nord amb el municipi de Sant Joan Despí fins a camp obert a l'entorn del Parc Agrari.

Al setembre, també està previst que s'iniciï la transformació de l'avinguda dels Alps, una de les vies principals d'un altre dels eixos verds que uneix la part nord amb la part sud del municipi. 

Solucions per a una metròpolis més verda

La mostra també fa propostes de canvi en els hàbits col·lectius per aconseguir una metròpolis més sostenible, resilient i amb més biodiversitat.

Així, per exemple, es proposa naturalitzar les ciutats amb espècies autòctones que permetin estalviar aigua, o donar més valor al riu i als horts urbans. També, de cara a la mobilitat sostenible, es fa un repàs de les accions que han dut a terme l'AMB i l'Ajuntament, i altres que s'efectuaran en el futur, com ara la priorització del transport públic i la mobilitat a peu o en bicicleta, l'establiment de nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i la transformació de la flota municipal amb vehicles no contaminants.

El rol dels espais oberts

L'àrea metropolitana de Barcelona està formada per 36 municipis en un territori de 636 km2 on viuen més de 3,2 milions d'habitants. Es caracteritza per ser un territori densament poblat i per la  presència d'una elevada xifra d'infraestructures urbanes. No obstant això, també hi ha una gran quantitat d'espais oberts que representen el 52% de la superfície total del territori, de manera que és una de les metròpolis més verdes del continent europeu.

L'exposició Metròpolis Verda, dins de la qual s'emmarca el projecte Cornellà Natura, té l'objectiu de fer conèixer el valor de rius com el Llobregat o el Besòs, el sistema de parcs naturals com Collserola, el Garraf o la serralada de Marina, la xarxa de parcs metropolitans i les platges metropolitanes. També vol fer reflexionar sobre el rol dels espais oberts per a una metròpolis futura, sostenible i saludable, una metròpolis verda on es valori la natura i on es prioritzin les actuacions sostenibles i ecològiques.

Related documents