Pas endavant per millorar la gestió de flotes d’autobusos amb IA predictiva

| Subject: Mobility and Transport, Digitalització

La Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el centre tecnològic Eurecat, a través del CIDAI i en el marc de l’Estratègia d’intel·ligència artificial de Catalunya, han presentat els resultats del testatge d’una solució d’IA que combina la predicció de la demanda de l’Aerobús amb un model d’optimització per estimar la flota necessària.

En el projecte s’utilitzen dades històriques i futures d’ús i d’horaris del servei, així com informació contextualitzada com la meteorologia, esdeveniments a la província de Barcelona o l’estacionalitat temporal.

Aquesta col·laboració entre l’AMB i Eurecat mitjançant el CIDAI ha facilitat el desenvolupament d’un altre projecte per aplicar la solució a línies de Bus Metropolità.

La Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el centre tecnològic Eurecat han presentat avui dia 17, els resultats d’una prova de concepte sobre una eina d’intel·ligència artificial (IA) que permet analitzar i preveure la demanda de l’Aerobús i ajustar la flota de vehicles necessària a cada moment, amb l’objectiu de planificar i millorar els sistemes de transport públic metropolità de Barcelona.

AIDA és un projecte d’impacte del Centre d’Innovació en IA i Tecnologia de Dades (CIDAI) desenvolupat en el marc de l’Estratègia d’intel·ligència artificial de Catalunya que impulsa la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una eina que té per objectiu contribuir a millorar l’eficiència operativa en funció de la demanda del servei de l’Aerobús a través de solucions innovadores basades en IA i dades.

En el projecte AIDA hi han participat l’AMB, com a promotora del repte, planificadora de la mobilitat metropolitana i titular dels serveis d’Aerobús i de Bus Metropolità, i el centre tecnològic Eurecat, que ha desenvolupat la solució innovadora. L’acte de presentació ha comptat amb les intervencions del director de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas; del coordinador de l’Estratègia d’intel·ligència artificial de la Generalitat de Catalunya, Arnau Serra, i del director del CIDAI i director científic de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas.

Des de la Secretaria de Polítiques Digitals s’ha destacat que projectes com l’AIDA contribueixen a fomentar el desenvolupament i l’adopció d’innovació amb IA, perquè demostren el valor d’aquesta tecnologia per resoldre reptes reals, de manera que no només es validen solucions innovadores, sinó que es transfereix aquest coneixement avançat en IA cap a l’ecosistema.

En aquest mateix sentit s’ha expressat el director del CIDAI, Joan Mas, que ha assegurat que el projecte AIDA “és una mostra de l’impacte de la col·laboració publicoprivada que promou el CIDAI per impulsar l’ús de tecnologies basades en dades i IA per part de les empreses i la societat, en aquest cas, fomentant una mobilitat més sostenible i eficient, gràcies a l’ús de solucions intel·ligents per a la gestió del transport col·lectiu”.

Per la seva banda, Joan Maria Bigas ha exposat que “la IA és una realitat que ja està transformant la nostra manera de treballar al servei públic i, concretament, per planificar la mobilitat metropolitana. Cal destacar els tres grans beneficis per a la ciutadania: millora de la informació, millora de la gestió dels tràmits i també millora de la prestació dels serveis públics. Ara, amb aquests dos projectes que presentem avui, l’AIDA i l’AI4BUS, podem veure quines oportunitats ens dona la IA en la gestió de les flotes d’autobús per, de cara a futur, seguir millorant els nostres serveis de bus, com l’Aerobús o el Bus Metropolità”. “Amb els volums creixents de dades, tràmits i interaccions amb la ciutadania, i la intermodalitat de tots els sistemes de transport, hem de donar una resposta més àgil, personalitzada i eficient. La IA no ha de ser una capa invisible que deshumanitza la gestió pública. Al contrari: ha de ser una eina d’empoderament col·lectiu, una tecnologia que faci més fàcil entendre l’Administració, accedir-hi i poder-hi interactuar”, ha afegit Bigas.

En el marc del projecte s’ha desenvolupat un model que combina la predicció de la demanda a curt i mitjà termini, amb un model d’optimització per fer una estimació de la flota de vehicles necessària per cobrir les necessitats en cada moment, respectant la freqüència de pas establerta de l’Aerobús, que dona servei a la línia que connecta el centre de Barcelona amb les dues terminals de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat i que funciona els set dies de a setmana, les 24 hores del dia.

 

Intel·ligència artificial per optimitzar la xarxa de Bus Metropolità de l’AMB

De la col·laboració entre l’AMB i Eurecat a través del CIDAI ha sorgit un nou projecte per ampliar l’escala de la solució i aplicar-la a les línies de Bus Metropolità de l’AMB per predir la demanda de passatgers, optimitzar les freqüències de pas i minimitzar els temps d’espera, amb la finalitat de poder oferir un servei més flexible, sostenible i eficient, ajustant l’oferta a la demanda en temps real.
El projecte, denominat AI4BUS, busca transformar el model de gestió del transport públic a través d’anàlisis de dades i el desenvolupament de models d’intel·ligència artificial, a fi d’aconseguir models predictius avançats per anticipar l’ocupació dels autobusos i incidir en l’optimització de freqüències de pas per millorar l’eficiència operativa.

AI4BUS és el resultat de continuïtat del projecte AIDA, però en aquest cas les solucions d’intel·ligència artificial es desplegaran a les línies regulars de transport públic. Aquests projectes també incorporen l'ús de dades contextuals com la meteorologia, esdeveniments a la ciutat i variables socioeconòmiques, així com la implementació d’un demostrador amb dades reals per validar els resultats en un entorn operatiu.

Where
Marker
Talent Garden Barcelona | Barcelona