Les platges del litoral metropolità nord es posen a punt per a la temporada de bany

| Subject: Beaches

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha començat el 3 de d'abril els treballs de condicionament de les platges de Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat per a la temporada de bany. La llaurada de platges és l'operació que marca el tret de sortida de la temporada de bany. Aquesta tasca es fa amb tractors equipats amb unes grans arades que remouen i regiren la sorra fins a 50 cm de profunditat, per facilitar que s'airegi i que els raigs de sol hi penetrin per potenciar al màxim l'acció desinfectant. També es retiren les restes soterrades aportades pels temporals de l'hivern, de manera que s'assoleix un grau òptim de salubritat de les platges de cara a l'inici de la temporada.

Abans de la llaurada es fa un garbellament previ per retirar els residus que hi pugui haver en els 10 cm superficials per tal de no barrejar-los amb la sorra. Uns dies després de llaurar, els tractors garbellen la sorra per regularitzar-la i deixar-la a punt per a la temporada de bany. Les feines de garbellament a les platges metropolitanes es fan durant tot l'any, però és a partir d'aquest moment que s'intensifiquen, i passen a ser diàries durant la temporada alta (de l'1 de juny al 30 de setembre). A les platges de Barcelona, les tasques de garbellament les fa l'Ajuntament.
A posteriori, també es passaran màquines electroimant per totes les platges amb l'objectiu de separar els elements metàl·lics de la sorra. Es preveu retirar centenars d'elements perillosos, com claus, hams i restes de ferro rovellat.


Noves exigències en el manteniment del litoral

Des de fa uns anys, els temporals marítims d'hivern i la intensitat dels episodis de pluja  han augmentat, provocant un impacte negatiu a les platges a causa de diferents factors, com ara la manca de sediments o el trencament de la dinàmica litoral. Aquest fet demostra que la platja és un espai viu, amb les seves pròpies dinàmiques, i que la gestió que cal per preservar-les també ha d'evolucionar. Per aquest motiu, actualment és necessari, en molts casos, no només netejar la sorra, sinó també anivellar-la i redistribuir-la així com substituir el mobiliari que queda malmès.
Durant aquest hivern, diversos episodis de temporal han fet desaparèixer pràcticament fins a 6 platges i ha estat necessari substituir unes 11 passeres, que equivalen a uns 36 metres lineals d'aquest equipament, així com 6 papereres. També s'han malmès elements de senyalització i més del 20 % de l'abalisament de bany. La força dels temporals d'aquesta temporada d'hivern ha desfet 6 accessos complets i aquesta circumstància ha provocat la pèrdua de 6 dutxes i rentapeus, plataformes i pous de drenatge o escales d'accés a la platja.
L'adaptació de l'AMB davant del coneixement i dinàmica dels temporals ha fet reduir la magnitud de les afectacions malgrat l'increment d'aquests episodis, ja que la majoria dels equipaments es col·loquen prop del passeig marítim per tal de resguardar-los de la força de l'aigua en aquestes situacions.

L'AMB s'encarrega del manteniment de mobiliari i equipaments de 18 platges de Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat, que registren 1,6 milions d'usuaris l'any i ocupen una superfície de sorra de més de 250.000 m2. La superfície s'ha reduït més d'un 40 % des de 2014 a causa de l'erosió, que ha afectat sobretot a Montgat, que ha perdut prop d'un 70 % de la superfície respecte a fa 5 anys.

La llaurada i el garbellament de la sorra també permeten deixar-la en perfectes condicions per començar a col·locar-hi els diferents elements de mobiliari de temporada amb què l'AMB equipa les platges cada any, entre d'altres, les passeres d'accés, els equipaments per a persones amb mobilitat reduïda i salvament o els mòduls de lavabo i primers auxilis, així com les línies d'ajuda al bany, molt importants per a persones amb mobilitat reduïda a les platges.

Novetats de la temporada

Aquest any 2019 continua la millora i renovació d'equipaments. En primer lloc, es col·locaran 100 passeres, que suposen prop de 330 m. Es tracta d'un nou model adaptat al trànsit de persones amb mobilitat reduïda. En segon lloc, es substituirà una part important de les bases de fusta de les dutxes. Finalment, s'aniran implantant nous aparca bicicletes, amb l'objectiu de progressiu d'arribar a tots els accessos i s'ampliaran els equipaments amb la instal·lació de noves dutxes i rentapeus.

Related documents