Les platges de Barcelona es vesteixen per a la temporada de bany

| Subject: Beaches

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha començat aquest 8 d'abril els treballs de condicionament per posar a punt les platges de Barcelona per a la temporada de bany. La llaurada de platges és l'operació que marca el tret de sortida de la temporada de bany. El treball es fa amb tractors equipats amb unes grans arades que remouen i regiren la sorra fins a 50 cm de profunditat, per facilitar que s'airegi i que els raigs del sol hi penetrin per potenciar-ne al màxim l'acció desinfectant; també es retiren les restes soterrades aportades pels temporals de l'hivern, de manera que s'assoleix un grau òptim de salubritat de les platges de cara a l'inici de la temporada.

Noves exigències en el manteniment del litoral

Des de fa uns anys, els temporals marítims d'hivern i la intensitat dels episodis de pluja han augmentat, cosa que ha provocat un impacte negatiu a les platges a causa de diferents factors com ara la manca de sediments o el trencament de la dinàmica litoral. Aquest fet demostra que la platja és un espai viu, amb les seves pròpies dinàmiques, i que la gestió que cal per a preservar-les també ha d'evolucionar. Per aquest motiu, actualment és necessari, en molts casos, no només netejar la sorra, sinó també anivellar-la i redistribuir-la, així com substituir el mobiliari que queda malmès.
L'adaptació de l'AMB davant del coneixement i la dinàmica dels temporals ha fet reduir la magnitud de les afectacions malgrat l'increment d'aquests episodis, ja que la majoria dels equipaments es col·loquen prop del passeig marítim per tal de resguardar-los de la força de l'aigua en aquestes situacions.

Durant aquest hivern ha estat necessari substituir unes 10 passeres, que equivalen a uns 33 metres lineals d'aquest equipament, així com 2 papereres i un bàcul de megafonia. També han estat malmesos diferents elements de senyalització, així com el 10 % de l'abalisament de bany.


L'AMB s'encarrega del manteniment de mobiliari i equipaments de 9 platges de Barcelona, que registren 4 milions d'usuaris l'any i ocupen una superfície de sorra de més de 220.000 m2. La superfície s'ha reduït més d'un 20% des de 2014 a causa de la erosió.


La llaurada i el garbellament de la sorra també permeten deixar-la en perfectes condicions per  començar a col·locar-hi els diferents elements de mobiliari de temporada amb què l'AMB equipa les platges cada any, entre d'altres, les passeres d'accés, els equipaments per a persones amb mobilitat reduïda i salvament o els mòduls de lavabo i primers auxilis, així com les línies d'ajuda al bany.

Novetats de la temporada

Aquest any 2019 continua la millora i renovació d'equipaments. En primer lloc, es col·locaran 150 passeres, que suposen prop de 450 m. Es tracta d'un nou model adaptat al trànsit de persones amb mobilitat reduïda. Es milloraran els accessos de Sant Sebastià amb noves plataformes de fusta, bancs i aparcabicicletes, així com la fusta de les dutxes. Es començarà a renovar i millorar la senyalització dels jocs infantils i finalment també s'ampliaran les zones d'estada als accessos adaptats a persones amb mobilitat reduïda.

Related documents