La presidenta de l'AMB, Ada Colau, reclama el paper de les ciutats i les metròpolis per reduir les desigualtats

| Subject: AMB

L'AMB presenta, juntament amb l'IERMB i el PEMB, dos estudis sobre l'estat de la governança a l'àrea metropolitana de Barcelona, i analitza quins reptes de futur té el territori. Colau destaca la creació de Barcelona Energia i les millores en les polítiques en habitatge com exemples clars del lideratge metropolità en les polítiques socials i de cohesió

Ahir, 6 de febrer, es van presentar al CCCB dos nous documents, elaborats per l'AMB en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMBi el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). Aquests estudis analitzen com l'AMB afronta les polítiques de govern en un context en què les grans ciutats i metròpolis tenen un protagonisme creixent.

Les obres presentades són el número 61 de la revista Papers de l'IERMB, dedicat exclusivament a la governança metropolitana, i l'estudi "Quines polítiques per a quina metròpoli?", elaborat pel PEMB. Els dos treballs coincideixen amb les previsions segons les quals l'any 2050 el 66% de la població mundial viurà en grans aglomeracions urbanes i, per tant, els governs metropolitans seran els encarregats de fer front a problemes de primer nivell com les desigualtats entre persones i el canvi climàtic. A partir d'aquesta premissa, s'analitza com l'AMB (única àrea metropolitana establerta formalment a l'Estat espanyol) gestiona els diferents serveis (mobilitat, urbanisme, gestió de residus i cicle de l'aigua, etc).

Ada Colau, presidenta de l'AMB i alcaldessa de Barcelona, va presidir la sessió de presentació. Colau va destacar que "les desigualtats que poden fracturar el nostre territori han de ser la nostra prioritat. Ja hem fet passos importants de cara a la ciutadania, com establir Barcelona Energia, l'operador elèctric públic metropolità, o el compromís de dedicar el 30% dels habitatges nous que es construeixin a habitatge protegit i la posada en marxa de l'operador metropolità de promoció d'habitatge social (HMB)". Colau també va reconèixer que, per fer front als reptes de futur, "cal començar a pensar en clau de Regió Metropolitana, ja que la realitat del territori, de les persones, va molt més enllà dels límits administratius".

Joan Romero, catedràtic de geografia de la Universitat de València, va pronunciar la conferència "Diagnosis i agendes encertades en contextos polítics i institucionals inadequats". Segons Romero, "L'AMB és una iniciativa excel·lent, però es tracta d'un oasi enmig de l'Estat espanyol. No espero que aquest Estat impulsi mesures que millorin la cohesió del territori, seria massa complex. Aquesta funció depèn exclusivament de les ciutats i les metròpolis". Romero també va fer a Ada Colau el prec de "liderar aquest avenç del món local per aconseguir un canvi veritable".

En la introducció de l'acte el director de Presidència de l'AMB, Salvador Milà, va destacar que "en aquest mandat, l'AMB culmina la posada a punt dels instruments de planificació que han de marcar la pauta de les actuacions futures", citant "l'aprovació de l'Avanç del pla director urbanístic, el Pla de moblitat urbana, el Pla clima i energia, el canvi de model en la recollida i tractament de residus, la lluita contra la contaminació i les polítiques socials, l'Agència de Transparència i l'Agència de Desenvolupament Econòmic".

Related documents
Related publications
Related studies
Where
Marker
CCCB Barcelona