L'Avanç del PDU metropolità culmina el procés participatiu a Barcelona ciutat

| Subject: Urban Planning

Barcelona acull l'última etapa del procés de participació ciutadana de l'Avanç del PDU metropolità. Ho fa en dues sessions a la Nau Bostik: la primera, que ja va es va fer el passat 9 de desembre i va tenir un caràcter informatiu, i la segona, que es farà el pròxim dimecres 22 de gener i tindrà un format més propositiu. L'objectiu és donar veu a la ciutadania i ajudar a divulgar els continguts de l'Avanç del PDU metropolità. Els ciutadans podran debatre i fer aportacions a les propostes del futur Pla director urbanístic metropolità.

PDU Metropolità

Aquesta és la cinquena sessió participativa, després de les de Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Cerdanyola del Vallès i Badalona. A principis de març hi ha prevista una sessió de retorn al "Centre l'Harmonia" de l'Hospitalet de Llobregat, en què s'exposaran els resultats recollits del procés de participació aportats per cadascun dels agents.

Els ciutadans podran debatre sobre diferents aspectes territorials que es troben a l'ordre del dia: quin serà el paper dels grans espais oberts de Barcelona- com ara Collserola o Montjuïc -dins la infraestructura verda metropolitana, la integració d'aquests espais naturals en els teixits urbans, o bé el rol de les platges com a espais que combinen diferents usos.
Pel que fa a l'àmbit del desenvolupament socioeconòmic, els assistents podran parlar de la transformació de la Zona Franca i altres polígons clàssics com el del Bon Pastor. De ben segur que el 22@ serà un referent i  punt de reflexió com a espai d'innovació i creació de nous llocs de treball.
L'accés a l'habitatge i quines conseqüències està tenint el fenomen de la gentrificació seran altres punts importants per tractar dins la taula de la cohesió social.
En referència als teixits urbans, els participants podran posar sobre la taula la ciutat policèntrica amb la creació d'altres centres més enllà de plaça Catalunya: Glòries, Sagrera o Sants, que s'estan convertint en centres emergents lligats també a l'activitat econòmica i a la mobilitat. En aquest sentit, el paper de les rondes com a gran infraestructura automobilística, la segregació de vies com el Morrot, la funció de les superilles o la pacificació d'alguns carrers com  importants seran els grans temes de debat dins d'aquest àmbit.

En paral·lel a les sessions presencials, s'han habilitat uns canals de participació en línia per fer aportacions telemàticament: un espai per a la recollida de suggeriments (https://urbanisme.amb.cat/participacio/suggeriments) i una enquesta (http://urbanisme.amb.cat/participacio/participa/en-linia).

Exposició "Metròpolis de ciutats"

L'exposició "Metròpolis de ciutats" continuarà oberta al públic a la Nau Bostik fins el pròxim 31 de gener. Es tracta d'una mostra itinerant que pretén acostar el futur urbanisme metropolità a la ciutadania d'una manera fàcil, didàctica i pedagògica.

L'exposició s'estructura en tres parts. La primera es materialitza en un audiovisual que mostra la realitat actual de l'àrea metropolitana de Barcelona i evidencia el canvi de paradigma metropolità, encaminat cap a un nou model de ciutat.
En el bloc central s'exposa la situació actual dels reptes urbanístics que es volen assolir des de diferents àmbits temàtics: el metabolisme urbà, la infraestructura verda, la mobilitat sostenible, les àrees d'innovació i centralitat, les àrees especialitzades d'activitat econòmica i els teixits residencials. Aquests conceptes tècnics es presenten a partir d'un conjunt de sis cartografies interactives, acompanyades de dibuixos explicatius, que il·lustren les idees més rellevants. Es pot viatjar per la infraestructura verda amb unes ulleres de realitat virtual, construir maquetes participatives i emportar-se com a record algunes de les postals sobre els teixits residencials.
El visitant també podrà trobar-hi "el mur de directrius": un panell interactiu amb diferents cubs mòbils que exemplifiquen les directrius urbanístiques plantejades en el procés de redacció del PDU, com ara la millora de la integració de les infraestructures o el reequilibri del teixit residencial a través de polítiques d'habitatge que ajudin a minimitzar les desigualtats socials.
La part final és una galeria virtual on s'exposen els projectes metropolitans realitzats en els darrers anys a diferents escales: la metropolitana, la supramunicipal i la local. Tots aquests projectes estan interrelacionats i són els que acaben conformant la metròpolis de ciutats.
Els ciutadans que vulguin aprofundir en els continguts de l'exposició, tenen l'oportunitat de sol·licitar visites guiades a través del correu electrònic contactepdu@amb.cat, de dimarts a diumenge, de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h, excepte els dies festius de Nadal.

Related documents