L'AMB presenta a Sant Adrià de Besòs les noves línies Metrobús M26 i M30, les millores de les línies B20 i B23 i els nous autobusos híbrids i elèctrics

| Subject: Mobility and Transport, Sustainable Mobility

Amb aquestes millores, el 26% dels autobusos que circulen pel municipi durant el dia seran híbrids i el 10% dels autobusos que circulin durant la nit seran 100% elèctrics i, per tant, sense emissions i silenciosos. Aquest municipi del Barcelonès nord comptarà, a partir d'aquest mes de febrer, amb dues línies Metrobús d'alta freqüència de pas, cada 10 minuts

Acte busos Sant Adrià_18 febrer 2019

Avui, dilluns 18 de febrer, a les 11.00 h, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, i l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, han presentat els autobusos híbrids i elèctrics que donaran servei al municipi, les noves línies Metrobús M26 i M30, i les millores que es faran a les línies B20 i B23.

"Durant aquests dies, des de l'AMB estem presentant a molts municipis metropolitans una segona tongada de diferents millores i ampliacions de l'oferta de transport públic, clau en la mobilitat metropolitana. Avui ho fem a Sant Adrià de Besòs i, per extensió, al Barcelonès nord", ha explicat Poveda aquest matí durant l'acte.

El vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB ha recordat que "totes aquestes millores les podem fer gràcies renovació de flota que estem fent des de l'AMB, amb autobusos híbrids i elèctrics, que formen part del programa d'acció de l'AMB per combatre la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l'aire de la metròpolis".

"Els nous autobusos que hem presentat avui i que circularan per Sant Adrià signifiquen una millora de la mobilitat i de les prestacions als passatgers. També representen una significativa millora per al medi ambient.  Els 56 híbrids i els 12 vehicles elèctrics que ara s'incorporen al servei de viatgers de la ciutat impliquen una reducció de les emissions i la incorporació d'uns vehicles més silenciosos", ha explicat l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau. "Els nous busos híbrids, a més, en el moment de la sortida de parada, funcionaran elèctricament, reduint substancialment el sorolls i les possibles molèsties als veïns", ha afegit Callau.

Dels 128 autobusos nous híbrids i elèctrics que han arribat aquestes dies a l'AMB, 56 busos híbrids (33 d'estàndard i 23 d'articulats) es destinaran a l'àmbit del Barcelonès nord, on es troba Sant Adrià de Besòs. Amb l'arribada dels nous vehicles és possible millorar els serveis de transport públic del municipi. En particular, introduir les línies M26 i M30 i millorar les línies B20 i B23. A partir de la segona quinzena de febrer, el 26% dels autobusos que circulen pel municipi durant el dia seran híbrids.

D'altra banda, d'aquesta nova flota metropolitana, també s'incorporen al servei de Nitbus del Barcelonès nord 12 vehicles elèctrics nous. D'aquesta manera, el 10% dels autobusos que circulin durant la nit per Sant Adrià de Besòs seran elèctrics. En particular, les línies N2, N6 i N9 disposaran de 3 busos elèctrics que circularan pel municipi.

Cal recordar que els busos híbrids dièsel i elèctric permeten una reducció de les emissions contaminants entorn del 25% respecte dels dièsel. A més a més, redueixen significativament el soroll en els entorns de les parades.

Els busos elèctrics tenen emissions zero, i un molt baix nivell de soroll, i són especialment valorats per funcionar durant la nit, ja que contribueixen a un bon descans dels veïns dels recorreguts per on circulen.

Noves línies M26 i M30
La nova línia del servei AMB Metrobús M30 substituirà l'antiga B30 i connectarà Can Franquesa (Santa Coloma de Gramenet) amb la Virreina (Montgat/Tiana). El canvi permetrà reduir la freqüència de pas dels 12 minuts actuals a 10 minuts. Per aconseguir-ho, l'AMB incorporarà al servei 3 vehicles més, que passarà de 13 a 16 vehicles en línia.

S'afegeix també a la xarxa Metrobús de l'AMB la línia M26, que substituirà l'antiga línia B26, que connecta l'Hospital de Can Ruti (Badalona) amb l'estació de Rodalies de Sant Adrià de Besòs, amb una freqüència de pas de 10 minuts. Es tracta d'un canvi de nomenclatura per fer més entenedora la xarxa Metrobús que ofereix un servei d'alta freqüència de pas.

Millores de les línies B20 i B23
Finalment, a les línies B20 i B23 es canvien els vehicles actuals de 10 metres per autobusos estàndards de 12 metres. Això permet incrementar la capacitat del servei en un 20%, oferir dues places PMR a la major part dels vehicles i, alhora, amb la part de vehicles híbrids que s'incorporin, ajudar a millorar la qualitat de l'aire, amb menys emissions contaminants.

D'aquesta manera, la línia B20 haurà augmentat l'oferta de seients en aproximadament un 50% entre la millora de freqüència del darrer trimestre de 2018 i la substitució dels vehicles del primer trimestre de 2019.

D'altra banda, des de l'AMB es recorda que una de les principals millores del servei portades a terme recentment va consistir en la millora de la freqüència de la línia B20, que va passar de cada 20 minuts a cada 15 minuts. Aquesta millora es va portar a terme el passat 13 de novembre i va permetre augmentar en un 33% l'oferta del servei i millorar la connexió del municipi amb Barcelona i Santa Coloma de Gramenet.

Nova xarxa de bus metropolità: AMB Exprés i AMB Metrobús
La xarxa metropolitana de bus d'altes prestacions, que es va començar a implantar al març del 2018, facilita una connexió més directa i amb més freqüència amb el centre de la metròpolis i en els principals corredors metropolitans. Durant el primer trimestre del 2019, l'AMB posarà en marxa un total de 13 noves línies d'altes prestacions: 7 noves línies "AMB Exprés" i 6 noves línies "AMB Metrobús".

En total, amb la implantació de la segona fase,  estaran actives a final d'aquest primer trimestre de 2019 en total 20 línies d'altes prestacions (11 línies AMB Exprés i 9 línies AMB Metrobús).

Related documents
Related links
Where
Marker
Sant Adrià del Besòs