L'AMB posa en marxa l'app AMB Aparcament Metropolità per als municipis de la metròpolis de Barcelona gràcies a un acord amb l'Ajuntament de Barcelona

| Subject: Mobility and Transport

El servei, que s'ha creat gràcies a un conveni entre l'Ajuntament de Barcelona, BSM, l'AMB i AMB Informació, facilita a l'usuari una única eina de gestió i pagament dels estacionaments de vehicles en zones regulades en l'àmbit metropolità. Està disponible inicialment a cinc municipis metropolitans, amb més de 50.000 places d'aparcament de zones regulades, i s'estendrà progressivament a la resta de la metròpolis de Barcelona.

Gràcies a un acord amb l'Ajuntament de Barcelona i amb BSM, i basant-se en les aplicacions locals desenvolupades amb anterioritat a la capital catalana per a aquesta mateixa funció, l'AMB posa en marxa ara l'app AMB Aparcament Metropolità.

L'objectiu ha estat unificar el model d'aparcament regulat de la metròpolis de Barcelona, que fins ara el gestionava cada municipi individualment i que suposa un handicap per als ciutadans i usuaris del servei, que havien de descarregar i disposar d'una app per a cada municipi on volien estacionar el vehicle.

L'app ofereix , bàsicament, el servei que ja s'està utilitzant a Barcelona ciutat amb èxit i que, gràcies a l'acord i a l'adaptació tècnica que s'ha realitzat entre BSM i AMB Informació, amb la nova app de gestió metropolitana s'ha pogut reformular i expandir als municipis de la metròpolis de Barcelona. Aquesta nova aplicació, AMB Aparcament Metropolità, es basa en la plataforma tecnològica existent (aplicació SMOU) i les seves dades s'emmagatzemen en una plataforma metropolitana d'aparcament, creada expressament per a aquest projecte.

D'aquesta manera, els usuaris de la metròpolis de Barcelona podran consultar i abonar les corresponents taxes dels aparcaments regulats en superfície (com les àrees blaves o verdes) a través d'una única app amb el telèfon mòbil.

Inicialment, el servei està disponible a cinc municipis metropolitans. Aquesta mateixa setmana, a l'Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet i, en les properes setmanes, a Badalona. Permetrà consultar les tarifes i abonar l'estacionament a més de 50.000 places de les zones regulades d'aquests municipis. Està previst que en els propers mesos s'ampliï a la resta de municipis metropolitans. L'app també és vàlida per als aparcaments regulats de Barcelona.

El nou servei també suposa dos grans avantatges: el primer, un estalvi de temps. No cal buscar el parquímetre, fer el procés de pagament, treure el tiquet i tornar al cotxe a deixar-lo.  El segon, un estalvi econòmic: l'usuari només paga pel temps real d'estacionament, ja que no fa prepagament al parquímetre.

En aquest sentit, B:SM i AMB Informació són els encarregats de mantenir la gestió de la plataforma i de gestionar el servei d'Atenció al Usuari, i l'AMB regula i coordina l'accés dels municipis. Cal destacar que els ajuntaments metropolitans s'hi han d'adherir voluntàriament, via conveni, per a la utilització de la nova plataforma metropolitana. Un cop fet, disposaran d'un accés web personalitzat, a través del qual podran accedir als serveis de la plataforma metropolitana d'aparcament.

Com funciona l'app AMB Aparcament Metropolità?
L'usuari ha de descarregar-se gratuïtament l'app AMB Aparcament metropolità, disponible per a IOS i Android, i introduir les dades d'usuari, de pagament i del vehicle. Aquesta gestió només s'haurà de fer una vegada.

Posteriorment, ha d'escollir al mapa el tipus de plaça, i seleccionar el seu vehicle. Un cop fet això, l'app mostrarà la data i l'hora d'inici, les tarifes, els horaris i el temps màxim d'estacionament. Durant l'estacionament, l'aplicació indica l'import en temps real. Quan l'usuari finalitzi l'aparcament, podrà fer el pagament i veure el comprovant. A més, l'usuari disposarà en tot moment del seu historial d'operacions.

Assolir reptes
Aquest nou servei, s'emmarca i està recollit inicialment tant en el Programa d'actuació metropolità (PAM 2015-2019), com en el Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica. En ambdós programes, s'especifica la coordinació, a escala metropolitana, de la gestió de l'aparcament. Aquesta actuació suposa un pas endavant en l'harmonització dels criteris per a la regulació de l'aparcament a escala metropolitana per tal de fer més eficient i sostenible l'activitat. A mitjà termini, la col·laboració permetrà avançar en l'ús de del bigdata, maximitzar l'eficiència del sistema i posar en funcionament polítiques comunes de gestió de la mobilitat en el marc de la lluita contra la contaminació atmosfèrica.

Related documents