L'AMB organitza a Torí la segona jornada European Metropolitan Authorities

| Subject: AMB

Alfred Bosch representarà l'Àrea Metropolitana de Barcelona en el gran fòrum de debat polític entre grans territoris metropolitans d'Europa

El proper 12 de febrer se celebrarà a Torí la segona edició del fòrum European Metropolitan Authorities (EMA), una trobada entre autoritats metropolitanes europees impulsada per l'AMB, amb la voluntat de compartir experiències, impulsar projectes conjunts i posicionar-se i defensar els seus interessos davant de la Unió Europea i els estats.

Aquesta edició d'EMA servirà per definir propostes metropolitanes i per traslladar-les a la Unió Europea i a la Presidència Holandesa de cara al projecte d'agenda urbana europea que s'està treballant.

A la reunió, hi han confirmat la seva participació diversos alcaldes, presidents i representants polítics de les àrees metropolitanes de París, Oslo, Viena, Atenes, Varsòvia, Poznan, Milà, Florència, Madrid, Budapest, Lió, Lisboa, Stuttgart, Hannover, Tessalònica, Porto, Bilbao, Niça, Tirana, etc., a més de representants d'organitzacions internacionals i xarxes com l'OCDE, la Presidència Holandesa de la UE, el Comitè de les Regions, Metropolis, Metrex, Eurocities i Medcities.

El passat 2015, la primera trobada d'aquestes característiques va tenir lloc a Barcelona, i promoguda per l'AMB, va reunir representants de més de 15 àrees metropolitanes d'arreu d'Europa.

Enguany, el representant de l'AMB al fòrum de debat EMA és Alfred Bosch, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i Cooperació de l'AMB, que viatjarà a Torí en el seu paper de co-amfitrió, així com per participar en la taula rodona "EU, national and regional policies for metropolitan areas".

La darrera edició va concloure amb la lectura de la Declaració de Barcelona, on es fa el propòsit d'enfortir les relacions entre autoritats metropolitanes per tenir més força i poder de decisió i per traslladar a la Unió Europea la petició d'un tracte diferencial en la gestió de  recursos  del  pressupost europeu (la declaració completa s'adjunta amb aquesta nota).

La col•laboració entre metròpolis europees és necessària, tenint en compte que al voltant de 359 milions de persones –el 72% de la població total de la UE– viuen en grans ciutats i àrees metropolitanes i es preveu que el 2050 se superi el 80%.
És també a les metròpolis contemporànies on s'estan produint els majors índexs nacionals de creixement econòmic, innovació i generació d'ocupació en un entorn generalitzat de crisi i austeritat de les finances públiques.

Actualment a Europa hi ha unes 120 grans ciutats i àrees metropolitanes i alguns països, com França, Itàlia o Holanda, han iniciat processos de creació de noves àrees metropolitanes. En aquests àmbits, assumptes com els serveis públics bàsics, l'exclusió social, l'habitatge protegit, la seguretat o la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental són temes que cal debatre a escala metropolitana, donada la impossibilitat de les autoritats locals per fer-hi front, en molts casos.

Com a conclusió del seminari s'anunciarà la ciutat seu de la trobada EMA 2017.

Related documents