L'AMB impugna els comptes del 2017 d'Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle de l'Aigua

| Subject: Water

L'AMB ha interposat una demanda davant els tribunals mercantils per tal d'impugnar els comptes anuals corresponents a l'any 2017 d'Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l'Aigua (ABEMCIA), que van ser aprovats per la Junta General d'Accionistes el 14 de març de 2018.

En aquesta reunió de la Junta l'AMB, que té el 15% del capital d'aquesta companyia publicoprivada, va votar en contra dels comptes de l'empresa després d'analitzar la documentació comptable.

El motiu de la impugnació és que l'AMB considera que els comptes aprovats no reflecteixen una imatge fidel de l'empresa, i busca protegir l'interès públic i actuar en benefici de la ciutadania. En la demanda també es destaca la dificultat de l'AMB per accedir a la informació demanada a Aigües de Barcelona.

Sentència del TSJC

Segons l'AMB, els comptes de la societat corresponents al 2017 no reflecteixen correctament quins són els efectes de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que anul·la l'acord de constitució d'ABEMCIA. La sentència, que va ser recorreguda al Tribunal Suprem i que actualment està  pendent de resolució, conclou que AGBAR no tenia els títols concessionals per prestar el servei d'aigua, sinó que es tractava d'un prestador a precari.

Tot i això, la memòria dels comptes anuals preveu que AGBAR continui prestant el servei d'abastament d'aigua encara que el Tribunal Suprem confirmi la sentència, i ofereix informació sobre el servei que no s'ajusta a la realitat.

Emissió de bons

Aigües de Barcelona va fer el 2014 una emissió de bons per valor de 196 M€. L'AMB ha sol·licitat en diverses ocasions, sense èxit, destinar part dels dividends a provisionar el retorn d'aquests bons, que vencen el 2021. La memòria i l'informe de gestió de l'empresa no apliquen el principi de prudència en el sentit de reservar una part dels recursos anuals al retorn dels bons, en cas que no fos possible renovar l'emissió a la vista de les noves circumstàncies, ni s'informa de les possibles dificultats de finançament que es derivarien d'una confirmació de la sentència.

Criteris d'amortització

Així mateix l'AMB considera que el criteri d'amortització utilitzat en la confecció dels comptes anuals no és correcte. En cas de seguir amb els criteris actuals, a la fi de la concessió –l'any 2047– podria existir un deute milionari de l'AMB cap a la Societat General d'Aigües de Barcelona (SGAB) per cobrir aquells actius que estiguin pendents d'amortitzar, mentre que la legislació vigent estableix que al finalitzar una concessió tots els actius han de revertir a l'administració pública lliures de càrregues.

L'AMB també assenyala dubtes sobre alguns dels conceptes descrits als comptes d'Aigües de Barcelona, com ara:

• Els ingressos i justificació que l'empresa percep en concepte de know how
• Les operacions que realitza amb altres empreses del mateix grup
• Les concessions i activitats que té fora de l'àmbit de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Si els tribunals consideren fonamentada la demanda, l'empresa haurà de reformular-los, per tal d'incorporar-hi els elements descrits.

Related documents