Barcelona Energia constitueix el Consell de persones usuàries

| Subject: Energy

Barcelona Energia, l'operador elèctric metropolità, vol convertir-se en la primera comercialitzadora pública a incloure els usuaris en la presa de decisions. Eloi Badia, regidor de l'Ajuntament de Barcelona, ha donat el tret de sortida a la primera Assemblea constitutiva del Consell de Persones Usuàries de BE.

Les persones usuàries de Barcelona Energia (BE) han celebrat aquest matí, a les Cotxeres de Sants, la primera Assemblea on s'ha consensuat el reglament de funcionament d'aquest organisme. Així mateix, s'ha constituït el Consell de Persones Usuàries de BE, l'òrgan assessor que permetrà als usuaris participar en la presa de decisions de la comercialitzadora i impulsar noves propostes i projectes.

Aquest Consell té la capacitat d'elaborar propostes sobre les prioritats, inversions i tarifes de BE, així com definir la política de conscienciació sobre l'ús de les energies renovables, pobresa energètica i consum responsable o elaborar els estudis o dictàmens que considerin pertinents.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, Eloi Badia, ha sigut l'encarregat de donar la benvinguda als assistents i ha destacat la importància d'incorporar un espai de participació i apoderament de la ciutadania en el marc d'una comercialitzadora pública com Barcelona Energia. Ha afegit que "Barcelona Energia ha de contribuir a la transició cap a un model energètic sostenible basat en l'estalvi i l'eficiència, la generació de proximitat i l'energia 100% renovable, on la ciutadania se situï al centre de les decisions, i l'energia sigui un dret i un servei públic".

El meteoròleg i presentador de TV3 Francesc Mauri ha participat amb la conferència "El canvi climàtic: què hi podem fer", que ha convidat els assistents a reflexionar sobre el futur del clima de la Terra; d'altra banda, el director de BE, Iu Gallart, ha presentat BE focalitzant-se en la importància de l'equip humà, que enguany està compost per un total de 10 persones dividides en cinc àrees especialitzades.

Durant el temps que els processos han estat actius a la plataforma Decidim Barcelona Energia, s'hi han registrat 85 persones, s'han fet 14 enquestes, s'han presentat 6 esmenes al reglament i s'hi han inclòs dues associacions sense ànim de lucre que treballen per impulsar la transició energètica, la Xarxa per la Sobirania Energètica i l'Aliança per a la Pobresa Energètica.

Una jornada per gaudir en família

De manera paral·lela a la celebració de l'assemblea, s'ha celebrat la jornada festiva Decidim l'Energia que Volem, un esdeveniment a peu de carrer que ha comptat amb la participació del físic i divulgador científic de Dinàmiks del Club Super3, Dani Jiménez.

Durant tota la jornada, els assistents han pogut gaudir d'experiments sobre energies renovables i de quatre tallers per gaudir en família: "Fem funcionar un rellotge amb una patata!", "Endinsa't en l'energia", "Construïm un molinet de vent", "Taller vehicle globus" i l'exposició "Cases eficients".

A la vegada, durant els actes s'han establert diferents punts d'informació que han donat resposta i suport als interessats. Les dues activitats emmarcades responen a la voluntat de Barcelona Energia d'acompanyar i assessorar la ciutadania per tal d'apropar-hi el sector energètic, un sector força desconegut i sovint difícil d'entendre.

Sobre Barcelona Energia

La comercialitzadora pública d'energia de l'àrea metropolitana de Barcelona va començar a donar servei a la ciutadania l'1 de gener del 2019.

La comercialització pública d'energia elèctrica representa no només la compra i subministrament d'energia, sinó també la incorporació de dos valors afegits molt importants: que l'energia generada sigui renovable certificada i que es pugui relacionar, per primera vegada, la generació i el consum de la ciutat. És important que la ciutadania conegui els beneficis ambientals, econòmics i socials que representa aquesta oportunitat, així com el paper actiu que pot tenir per assolir aquest repte.

Barcelona Energia opera amb els següents valors:
  • Comercialitza energia renovable certificada amb garantia d'origen 100% renovable, que emet la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
  • És pública i promou una gestió de l'energia 100% pública i treballa de forma coordinada amb la resta de serveis de la ciutat i l'AMB.
  • Promou la generació local d'energia renovable amb l'objectiu de reduir les pèrdues energètiques associades al transport i a deixar de dependre de l'oligopoli elèctric actual.
  • És transparent en la informació d'on prové l'energia subministrada i els costos del preu final facturat.
  • Promou la cultura energètica de la ciutadania per millorar l'eficiència i l'estalvi.
  • Permet una governança participada, perquè obre espais per tal que la ciutadania pugui tenir un paper actiu en la presa de decisions de la comercialitzadora.
  • Situa el ciutadà al centre, tot treballant pel dret a l'energia i per donar resposta a la llei 24/2015.

Related documents
Where
Marker
Cotxeres de Sants Barcelona