Nolina

Categoria: Vegetació catalogada

Municipis: Badalona

El canelobre

Es tracta d'una espècie exòtica molt poc freqüent (en tota l'àrea mediterrània hi ha raríssims exemplars d'aquestes dimensions i edat). És la singularitat botànica més notable de la xarxa de parcs metropolitans.

Nom científic: Nolina stricta
Família: agavàcies
Alçada: 5 metres
Edat estimada: 105 anys

Denominació

Castellà: nolina
Anglès: Ponytail Palm

Port

Planta arborescent poc ramificada, de creixement lent, força resistent al fred i a la sequera, d'entre 4 i 6m d'alçada.

Floració

Les flors, agrupades en grans inflorescències terminals són unisexuals, simètriques, petites i de color blanc verdós.

Fruit

Capsulars i alats.

Origen i hàbitat

Zones àrides de Mèxic, d'Amèrica central i del sud dels Estats Units.

Usos

Les diferents varietats de nolines són molt valorades com a plantes ornamentals. Utilitzades a l'exterior donen un aire exòtic als jardins. Dins les cases són plantes agraïdes, que creixen a poc a poc i tenen poques exigències.

Escorça

El tronc és fort, gruixut, clivellat i notablement eixamplat per la base. A 1,4m s'obre en dues besses, de les quals surten els 6 braços coberts en part per les fulles seques i rematats per una roseta de fulles linears.

Fulles

Llargues i estretes (d'uns 90 x 2cm) amb els marges llisos i de color verd blavós, s'agrupen en rosetes terminals i són més rectes que les d'altres nolines.

Saps què?

Conegut com "El canelobre" la nolina de Can Solei és un exemplar centenari d'una espècie exòtica molt poc freqüent (en tota l'àrea mediterrània hi ha raríssims exemplars d'aquestes dimensions i edat). És una de les singularitats botàniques més notables de la Xarxa de Parcs Metropolitans i està declarat com a arbre d'interès local per l'Ajuntament de Badalona des de l'any 2001.

Marker
Badalona
Com anar-hi
Transports al voltant de...
Publicacions relacionades
Equipaments relacionats