Regressió de les platges

| Tema: Platges

Mesures i actuacions per millorar-ne la resiliència

Una berma a la platja

Com a conseqüència de la incidència dels darrers temporals, cada cop més freqüents en temporada baixa, la topografia de les platges metropolitanes està patint un canvi. D'una banda, el fort l'onatge forma el que s'anomena berma, un esglaó a tocar de l'aigua. D'altra banda, la sorra que el mar retira es diposita a la platja submergida, un espai per sota del nivell del mar on acostumen a formar-se barres de sorra que poden protegir la platja de l'onatge més intens.

L'AMB ha iniciat diferents línies de treball per trobar solucions o mesures preventives que millorin la resiliència d'aquests espais davant d'aquestes circumstàncies derivades del canvi climàtic.

S'està duent a terme una millora de les zones dunars allà on es possible, ja que són una barrera natural contra la pèrdua de sorra.

També s'ha creat un pla de resiliència en coordinació amb altres administracions. L'objectiu és encarregar els estudis necessaris per conèixer la dinàmica litoral i l'evolució de les platges i posar les bases per a futurs projectes d'estabilització.

En aquest context, l'AMB ha organitzat una jornada tècnica amb els ajuntaments del delta del Llobregat i amb especialistes en dinàmica fluvial i marina sobre la influència de la nova desembocadura del Llobregat en la retenció de sediments que potencialment podrien arribar a les platges però que, a causa de la configuració de la construcció d'aquesta desembocadura artificial, no estan arribant.

La desembocadura del Llobregat es troba a la part nord de la cel·la sedimentària que funciona com una unitat. En formen part les platges del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. Qualsevol actuació en un punt d'aquestes platges afecta la resta i és per això que és important la coordinació entre totes les administracions implicades.

Recentment, i especialment des de 2017, s'han produït durant l'hivern diferents episodis de temporal marítim, sovint associats a una depressió aïllada en nivells alts (DANA). Han arribat a tenir molta intensitat i han batut rècords de durada, d'alçada d'onatge i de nivell del mar. L'augment d'aquest tipus de fenòmens està relacionat amb l'increment de la temperatura del mar i l'atmosfera, conseqüències del canvi climàtic.

Les platges metropolitanes tenen diferents nivells de vulnerabilitat. Les que són estretes i amb un entorn més rígid són les més afectades, ja que no tenen marge de reacció davant els temporals. Les platges de Montgat, algunes de Badalona o del Prat de Llobregat en podrien ser un exemple. Un cop assolit aquest grau de fragilitat, es poden veure afectades per qualsevol tipus de temporal. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats