Protecció de l'arbrat

| Tema: Parcs

Tasques per evitar la caiguda d'arbres i el trencament de brancatge

Des de l'AMB s'estan realitzant un seguit d'actuacions en l'arbrat per minimitzar el risc que pot derivar del trencament de brancatge o d'una possible caiguda d'arbres. L'objectiu de l'actuació és augmentar la seguretat dels usuaris dels parcs metropolitans.

En aquest sentit, s'està actuant a tres parcs: al parc de les Palmeres de Corbera de Llobregat, al parc de Can Solei i Ca l'Arnús de Badalona i al parc de la Torre-roja de Viladecans. Les feines consisteixen en esporgades de seguretat i, si cal, en la col·locació d'ancoratges aeris, és a dir la instal·lació d'un cablejat amb capacitat per suportar el pes del brancatge, juntament amb la força dels possibles vents, i assegurar l'estabilitat de l'arbre.

  • Parc de les Palmeres. S'han realitzat diverses tasques en un pi que presenta un port força important, que ha suportat els darrers temporals, tant de vent com de neu, però que requereix algunes actuacions per evitar o minimitzar els riscos: poda de seguretat, per reduir el brancatge, i col·locació d'ancoratges aeris semidinàmics entre els eixos principals, per evitar l'obertura i el trencament del brancatge estructural.
  • Parc de Can Solei i Ca l'Arnús. S'ha instal·lat un cablejat aeri en un arbre catalogat, un exemplar de Phytolacca dioca (arbre de la bella ombra), que ha patit una afectació a la base que, en un futur, podria arribar a comportar algun tipus de risc de trencament de brancatge estructural. Per evitar-ho, s'ha col·locat un ancoratge aeri, amb un cablejat que entrelliga totes les branques principals entre elles i que consisteix en una corda dinàmica que suporta més de quatre tones, amb protecció per no malmetre els troncs.
  • Parc de Torre-roja. S'ha dut a terme una esporgada de seguretat de brancatge en una pineda catalogada com a pineda d'interès local, que havia perdut part de l'arbrat després dels temporals dels darrers anys i, en conseqüència, s'hi havien produït uns buits que la feien més desprotegida i requeria una intervenció per evitar riscos per trencaments de brancatge.

Documents relacionats