Plantes invasores

| Tema: Parcs

Finalitza la campanya d'eliminació a les zones dunars del delta del Llobregat

Imatge de la notícia

El passat 15 de maig va finalitzar l'última campanya d'eliminació de plantes invasores a les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans, inclosa dins de la IV fase de "Dunes híbrides". Aquest programa està orientat al manteniment i la millora dels espais dunars com una estructura natural de protecció davant dels temporals d'hivern, el manteniment de la biodiversitat la i funcionalitat ecològica, entre altres accions.

Aquesta primavera s'han retirat un 26.000 kg de vegetació d'espècies invasores i al·lòctones en una superfície de 70.000 m2 dels municipis de Castelldefels, Gavà i Viladecans. Des del 2015 l'AMB ja ha retirat més de 80.000 kg i ha actuat en uns 250.000 m2 d'espai dunars.

Els treballs d'eliminació de vegetació invasora s'han realitzat manualment per respectar la vegetació i la fauna autòctona i minimitzar l'impacte sobre la pròpia estructura de les dunes. Les restes vegetals obtingudes s'han recollit separadament i han estat tractades com a matèria orgànica.

A Castelldefels s'ha actuat a la zona més afectada, des del límit sud del terme municipal fins al Club Nàutic (meitat sud). A les zones dunars de Gavà s'ha actuat majoritàriament a la meitat nord de les platges, i a Viladecans, a la zona de dunes que limita amb la riera de la Murtra.

En aquesta fase s'han retirat, sobretot, espècies d'Arctotheca caléndula, Xanthium sp. (llapassa), Carpobrutus edulis (ungla de gat) i Gazania rigens, així com exemplars puntuals d'Agave sp. (atzavara), Yucca sp. (iuca), Myoporum sp. (miòpor), de més a menys superfície afectada.

Els serveis tècnics de l'AMB ha pogut comprovar els bons resultats obtinguts a les anteriors campanyes, que s'han concretat en una gran reducció de l'afectació d'espècies invasores com l'ungla de gat i la llapassa, on a les zones on es va eliminar ha rebrotat només de manera molt puntual. Tampoc hi ha aparegut cap atzavara, miòpor o iuca.

Les espècies vegetals invasores a les dunes tenen un impacte negatiu molt important en la viabilitat de les pròpies dunes com a sistema actiu i biològicament divers. Aquestes plantes acostumen a cobrir tota la sorra perquè ocupen i fixen les dunes i desplacen i fan minoritària la resta de vegetació autòctona, cosa que no permet que es regeneri en tant que estructura natural de protecció davant dels temporals i en minva la funcionalitat ecològica.

És clau transmetre a la ciutadania la importància de la tasca d'eliminació de plantes invasores i els seus efectes en l'estat de les platges. Al llarg d'aquests darrers anys s'han programat moltes activitats en aquests mateixos municipis, adreçades al públic general i escolar en què s'han portat a terme plantacions populars d'espècies autòctones i neteges d'espècies invasores, així com itineraris guiats per experts que han donat a conèixer aquests ecosistemes. 

Documents relacionats