Nova vida per a l'alzina de Can Vidalet

| Tema: Biodiversitat, Parcs

Es tala un exemplar malalt que es convertirà en refugi de biodiversitat

Tala de l'alzina de Can Vidalet

L'AMB ha portat a terme la tala d'una alzina centenària malalta del Parc de Can Vidalet, a Esplugues de Llobregat, en un acte que ha comptat amb la participació de quatre grups escolars (dos de Can Vidalet i dos del Matilde Orduña).

L'equip de parcs de l'AMB ha pres aquesta decisió perquè en el futur suposaria un element de risc per als usuaris del parc, ja que en les darreres inspeccions s'ha detectat la presència d'un fong, que podria provocar el trencament del tronc.

Al llarg dels últims anys, per millorar l'estat de salut de l'alzina centenària i intentar recuperar-la, s'hi han fet diferents tractaments de manteniment, com podes especialitzades, ancoratge de les branques o millora del terreny, però no han estat efectius. El 2007 ja es van detectar fissures al tronc i es van prendre mesures per corregir-ne el deteriorament, però malgrat això la situació ha empitjorat; els exemplars antics i de grans dimensions com aquest presenten més sensibilitat als canvis de l'entorn i més dificultats per adaptar-se.

A partir d'ara, aquesta alzina centenària començarà a tenir una nova funció: servirà com a refugi de biodiversitat i actuarà de suport per a altres tipus de vida, com insectes i fongs. Així, aquest exemplar continuarà tenint presència, mantindrà el vincle amb el parc i el barri, i tindrà una segona oportunitat per acollir vida i convertir-se en un recurs educatiu. Aquest diumenge 1 de desembre es portarà a terme l'activitat "Qui viurà a l'alzina", en el marc de les activitats de la Jugatecambiental. 

En l'espai que ocupava fins avui aquest arbre s'hi ha plantat una nova alzina i s'hi ha deixat la soca de l'alzina antiga, que servirà com a testimoni de la seva presència al llarg de 100 anys.

Educació en la biodiversitat

La presència dels grups escolars durant la tala es deu al projecte Escoles a prop, que forma part del programa Aprenem a la Xarxa. L'objectiu és que els espais verds metropolitans siguin un recurs educatiu més de les escoles i els centres educatius, ja que la ubicació propera d'aquests parcs és una oportunitat de sortir i aprendre de la natura més pròxima dins de la metròpolis de Barcelona.

D'altra banda, la transformació d'aquesta alzina centenària en un refugi per a la biodiversitat respon a l'estratègia del Pla de millora de la biodiversitat: un total de 48 línies actuacions als parcs i platges metropolitans encaminades a solucions basades en la natura i integrades dins la gestió i el manteniment d'aquests espais oberts.

Aquesta alzina tan singular ha estat testimoni de les transformacions urbanes que han viscut els jardins de Can Vidalet i va sobreviure tant a la construcció de la carretera N-340 (avui, carrer Laureà Miró) com a la transformació dels jardins en parc públic, el 1974.

Documents relacionats
Equipaments relacionats
  • Imatge del parc
    Municipis:
    Esplugues de Llobregat
    Inauguració:
    1975
    Superfície:
    37.288,03 m2
Publicacions relacionades
  • Pla de millora de la biodiversitat
    Tema:
    Biodiversitat
    Tipus:
    Tècnic
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edició:
    Plans i programes
    Suport:
    Electrònic
On
Marker
Parc de Can Vidalet Esplugues de Llobregat