Monitoratge de les platges

| Tema: Platges

Es presenten informes sobre l'evolució del volum de sorra a les platges metropolitanes

Platges durant un temporal

L'AMB ha elaborat informes on analitza l'evolució de la sorra de cadascuna de les platges dels municipis metropolitans costaners, que inclouen dades gràfiques per comparar els models digitals del terreny i també de perfils transversals elaborats en diferents anys. 

El monitoratge de les platges metropolitanes ha revelat una preocupant pèrdua de sorra en el conjunt: un total de 500.000 m³ en 5 anys (del 2012 al 2107), amb una pèrdua relativa més gran als municipis de Montgat i el Prat de Llobregat.

Dades LiDAR

Periòdicament se sobrevolen les platges metropolitanes amb un avió equipat amb un sensor lidar, amb el qual s'obtenen núvols de punts 3D que permeten elaborar models digitals del terreny de gran precisió. La comparació de models digitals del terreny de diferents anys ajuden a fer aquest seguiment del volum de sorra de cadascuna de les platges i del seu conjunt.

Des del 2012, la secció de Cartografia de l'AMB monitoritza les platges metropolitanes amb l'objectiu d'ajudar a gestionar el mobiliari desplegat al llarg de les platges, a més d'avaluar l'evolució de la línia de costa i els guanys o les pèrdues de sorra.

Aquest monitoratge es basa en l'obtenció de dos productes cartogràfics diferents. En primer lloc, cada estiu s'obté una ortofotografia d'alta resolució que cobreix tota la costa metropolitana. Aquesta ortofotografia, d'una banda, permet identificar perfectament el mobiliari fix i estacional desplegat a les platges, i d'altra banda permet avaluar l'evolució de la línia de la costa, les dunes o la vegetació. També s'ha desenvolupat una aplicació pilot que, mitjançant la intel·ligència artificial, permet comptar automàticament el nombre d'usuaris de les platges a partir d'una ortofotografia i analitzar-ne la distribució.

Documents relacionats
Enllaços relacionats