La migració dels ocells als parcs

| Tema: Biodiversitat, Parcs

L'AMB promou nombroses activitats de caixes niu i d'observació

L'època de migració dels ocells cap a altres latituds ja ha començat. Aquests moviments són difícils d'observar a les ciutats, però no en espais més oberts com els parcs metropolitans, on moltes espècies hi troben aliment i refugi. La composició de les comunitats d'ocells al parc és canviant. Hi ha ocells que venen i van, però tot i això és difícil classificar la majoria com a migradors purs i durs.

Les espècies exclusivament migrandores són el mastegatatxes (Fidecula hypoleuca), el mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus), la cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus), el tallarol gros (Sylvia borin), la tallareta vulgar (Sylvia communis) i el lluer (Spinus spinus).

De tant en tant, es descobreixen curiositats com el cas del mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus), que en els darrers anys s'ha detectat en alguns parcs metropolitans com el del Llobregat i el del Mil·lenari. Aquest petit ocell de 7 grams de pes originàriament nidifica als boscos de Sibèria i hiverna al sud-est asiàtic, però sembla que alguns exemplars es van desorientar, van canviar de ruta i es poden veure els mesos d'octubre i novembre en aquests parcs.

La majoria dels ocells migrandors són insectívors i per això marxen a zones més càlides. És habitual detectar-los al parc entre els mesos de març i maig i els de setembre i octubre. Freqüenten els llocs amb vegetació i insectes, com el pugó, i també completen la seva dieta amb diversos fruits i baies. Pel que fa a la migració de primavera, té lloc des de les zones subsaharianes cap les zones de cria del centre i del nord d'Europa, sovint travessant el Mediterrani en vol directe des de les costes nord-africanes. En canvi, la tornada a l'època de tardor és més pausada i la fan vorejant la costa mediterrània.

Des de l'AMB es promouen nombroses activitats relacionades amb els ocells com, per exemple, les relacionades amb la construcció i el manteniment de caixes niu. Ara mateix poden trobar més de 350 instal·lacions d'aquest tipus arreu de l'àrea metropolitana que serveixen de refugi per a moltes aus. Alhora també es promou la sensibilització a través d'activitats d'observació d'ocells, anellament i dibuix naturalista adreçades a tot tipus de públic.

L'AMB ha presentat també un nou material didàctic que servirà per donar a conèixer les principals espècies presents als parcs. Es tracta d'un mòbil retallable amb dibuixos dels diferents ocells que viuen a les caixes niu dels parcs metropolitans. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Publicacions relacionades