Dos nous hotels d'insectes

| Tema: Biodiversitat, Parcs

Els parcs de la Fontsanta i del Turonet disposen d'aquest nou recurs educatiu i de foment de la biodiversitat

Els parcs de la Fontsanta i del Turonet han estrenat hotel d'insectes. Aquest nous equipaments que s'afegeixen als ja existents als parcs de Can Solei i de Ca l'Arnús, al del Jardí Botànic i Jardí Botànic Històric, donen refugi tot l'any a insectes, aràcnids, amfibis, rèptils i algun petit mamífer.

L'hotel d'insectes és un lloc càlid on aquests animals troben materials que els faciliten l'estada durant l'hivern, i on les abelles i altres insectes poden fer els nius, pondre els ous, refugiar-se... En aquests espais s'hi combinen diferents tipus de materials amb forats de diferents diàmetres: canyes, branques, argila, fustes, escorces, pedres.... A més, es troben ubicats en jardins de papallones on hi ha diferents plantes aromàtiques on poden trobar aliment.

Les abelles, vespes i altres insectes tenen una funció molt important en els ecosistemes com a pol·linitzadors (dels quals en depenen moltes plantes) i control de plagues (ajuden a mantenir l'equilibri dels ecosistemes). Actualment, però, estan en regressió a causa de l'ús de pesticides en l'agricultura i de la pèrdua d'espais naturals.

A més de ser un element per fomentar la biodiversitat, els hotels d'insectes són també recursos educatius a partir dels quals s'hi poden estudiar els insectes, la seva importància per als ecosistemes, i s'hi poden desenvolupar també tasques de manteniment. Els hotels que s'han instal·lat tenen uns tubs transparents que permeten observar les postes, les larves, els nius...

A partir de la dinamització de diverses activitats, es facilita la participació d'alumnes, famílies i públic en general en aquest coneixement i vincle amb l'entorn més proper. És el cas de l'escola Collserola de Cerdanyola i el centre educatiu El Brot de Sant Joan Despí, que recentment han participat en la col·locació del material dels hotels d'insectes del parc del Turonet i del parc de la Fontsanta respectivament, i que podran dur a terme el seguiment de l'ocupació dels hotels.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Equipaments relacionats
  • Imatge del parc
    Municipis:
    Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern
    Inauguració:
    1995
    Superfície:
    162.266,66 m2
  • Imatge del parc
    Municipis:
    Cerdanyola del Vallès
    Inauguració:
    1995
    Superfície:
    106.231 m2
On
Marker
Parc del Turonet
Marker
Parc de la Fontsanta